Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване

...
Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване
Коментари Харесай

ISW: Версията за украинска следа няма потвърждение.Лукашенко с мн...

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW), като тематиката за терора в Русия продължава да е измежду водещите за следващ ден.

 

Лукашенко няма причина да лъже по отношение на обстоятелствата за нападението. Предположението, че нападателите са пътували към Беларус, евентуално с цел да потърсят леговище там, може да има пагубни политически последствия за неговия режим. Тъй като би повдигнало въпроси за какво са считали, че ще бъдат по-безопасни в Беларус и кой може да ги одобри там. Следователно президентът може би е желал да предотврати въпроси за хипотетичните връзки на нападателите, като в същото време разгласи, че и беларуските сили са съдействали за арестуването им.

 

По думите му, той има съмнения за поръчителите и ще ги показа с Путин

 

Това изказване обаче непосредствено опровегава изказванията на Кремъл за присъединяване в атентата на Украйна. Твърдение, което бе изказано евентуално, с цел да отклони въпросите за какво нападателите са се насочили към Беларус.

 

Руският президент Владимир Путин на 23 март направи такова изказване, само че няма доказателства. За нападението пое отговорност " Ислямска страна ". Путин обаче непосредствено допусна, че нападателите са свързани с Украйна в обръщението си на 23 март след офанзивата.

 

Геолокирани фрагменти от 23 март демонстрират по какъв начин съветски чиновници залавят четиримата нападатели в горска зона около автомагистрала E101 на към 20 километра югоизточно от съветския град Брянск, Брянска област. Мястото е на към 95 километра от украинската граница и на към 124 километра от беларуската граница.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да съобщи напряко на 26 март, че Украйна е провела офанзивата, в отговор на въпрос на пресата по какъв начин ще реагира Русия, в случай че Русия " удостовери " хипотетичното присъединяване на Украйна. Колебанията на управляващите допускат, че Кремъл към момента не е открил шаблонна линия за това по какъв начин да разисква офанзивата, евентуално частично вследствие на шока, изпитан от съветския хайлайф след нея.

 

Други високопоставени съветски чиновници обаче по едно и също време уверено упрекнаха Украйна в осъществяването на офанзивата, като в същото време признаха, че сега нямат сериозна информация за офанзивата. Това опонира на личните им изказвания и изказванията, направени от други чиновници на Кремъл. Ръководителят на Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) Александър Бортников упрекна украинската работа за сигурност (СБУ), че е направила офанзивата с присъединяване на Съединените щати и Обединеното кралство, с цел да сътвори суматоха в съветското общество. Това е дългогодишна линия, която Кремъл следва, с цел да predstawi войната в Украйна като екзистенциална война против груповия Запад.

 

Русия към момента не е идентифицирала поръчителите на офанзивата.

 

Бортников също акцентира, че съветските служби за сигурност са подхванали всички вероятни ограничения, с цел да попречат на нападателите да преминат на украинска територия - в сходство с обръщението на Путин от 23 март, само че в контрастност с изказванията на Лукашенко от 26 март.

 

Руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев отговори с убеденост на въпроса на пресата на 26 март кой стои зад офанзивата с " Украйна, несъмнено, доста обстоятелства сочат присъединяване на Украйна ".

 

Руските публични лица към този момент предложиха решения на прочувствените апели за отмъщение. Лидерът на партия " Справедлива Русия " Сергей Миронов прикани Русия да отстрани безвизовия режим със страните от Централна Азия, с цел да контролира миграцията и да противодейства на терористичните офанзиви.

 

Депутатът от Руската държавна дума от окупирания Крим Михаил Шеремет и заместник-председателят на Държавната дума и скорошен претендент за президент на Партията на новите хора Владислав Даванков също неотдавна предложиха по-сурови ограничения против мигрантите в отговор на офанзивата в Crocus City Hall.

 

Руските ултранационалисти ускориха апелите за ограничения против мигрантите след офанзивата против Crocus City Hall, макар че изтъкнат блогър, обвързван с Кремъл, подлага на критика предлагането на Миронов за въвеждане на визов режим с централноазиатските страни. Той твърди, че ще навреди на връзките на Русия с централноазиатските страни и живеещите там " сънародници " на Русия.

 

Ръководителят на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки прикани Русия да вдигне мораториума върху смъртното наказване в отговор на нападението в Crocus City Hall, а депутатът от Държавната дума на Единна Русия Александър Спиридонов съобщи, че Русия би трябвало да обмисли премахването на мораториума за обвинявания в тероризъм.

Миронов твърди, че Русия може да анулира мораториума върху смъртното наказване посредством федерален референдум, до момента в който ръководителят на съветската Държавна дума Вячеслав Володин твърди, че съветският Конституционен съд може да анулира мораториума без референдум.

Руският парламентарен съд разгласи, че няма да разяснява въпроси по отношение на смъртното наказване, защото въпросът може " да стане предмет на разглеждане ".

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, назад, съобщи на 25 март, че Кремъл не разисква повдигане на мораториума върху смъртното наказване, макар продължаващите апели от разнообразни съветски политически водачи.

 

Също по този начин е малко евентуално съветското държавно управление да вдигне мораториума върху смъртното наказване, който откри през 1996 година, същата година, когато публично извърши последната смъртна присъда.

 

Конституционният съд на Молдова анулира решение за възбрана на свързаната с Кремъл партия " Шор " на 26 март, което евентуално ще разреши на проруските лица да се консолидират още веднъж и да извърнат въздействието на предходната молдовска възбрана върху партията. Илан Шор е глобен от Съединени американски щати, прокремълски молдовски политик, който основа партията на Шор и който молдовските управляващи осъдиха задочно за солидна машинация и пране на пари.

 

Парламентът на Молдова разгласи партията Шор за противоконституционна на 19 юли 2023 година и промени Изборния кодекс на 31 юли 2023 година, с цел да забрани на членове на политически партии, считани за противоконституционни, да се кандидатират на избори за пет години. Конституционният съд на Молдова разгласи тези промени от юли 2023 година в Изборния кодекс за противоконституционни на 3 октомври 2023 година

Парламентът на Молдова отговори на 4 октомври 2023 година, като внесе спомагателни промени в Изборния кодекс, с цел да постанови, че лица, обвинени, упрекнати или упрекнати в закононарушенията, съгласно аргумента, обявяващ политическата партия за противоконституционна, не могат да вземат участие в изборите.

 

След това Конституционният съд на Молдова реши на 26 март 2024 година, че промените на молдовския парламент в Изборния кодекс от 4 октомври 2023 година също са противоконституционни, което разрешава на политиците от партията на Шор да се кандидатират на идните президентски избори в Молдова в края на 2024 година и на парламентарни избори през лятото на 2025 година

Кремъл евентуално ще промени своите хибридни интервенции в Молдова, с цел да употребява по-пряко и разпространява партията на Шор преди идните избори в страната като част от по-широката хибридна акция на Кремъл, ориентирана към дестабилизиране на Молдова от вътрешната страна, за която ISW в детайли писа.

 

Свързани с Шор лица поредно се причисляват към съветските управляващи. Лидерът на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки се срещна с Василе Болеа и Александър Суходолски, молдовски политици, в Москва на 26 март.

Украински публични лица обявиха на 26 март, че е осъществен сполучлив удар в нощта на 23 против 24 март против украински транспортен съд, който съветските сили са завладели през 2014 година Говорителят на украинския флот капитан трети сан Дмитро Плетенчук съобщи, че украинските сили са направили удар с ракета Neptune на украинския десантен транспортен съд от клас " Костантин Олшански ", който съветските сили плениха по време на противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година

 

Плетенчук съобщи, че съветските сили са разглобявали " Костантин Олшански " на пристанището в Севастопол, с цел да го употребяват за аварийни елементи. Но са решили да го възвръщат през 2024 година, откакто са заключили, че Черноморският флот (ЧФ) е привършен от огромни десантни кораби. Украински военни чиновници по-рано обявиха, че сполучливо са блъснали десантните кораби от клас " Ямал " и " Азов ", разследващия транспортен съд от клас " Юрий Иванов " " Иван Хурс ", информационен център на ЧФ и няколко неуточнени инфраструктурни обекта в Севастопол в нощта на 23 против 24 март.

 

Сателитни изображения от 23 и 24 март демонстрират повреди в задната част на Иван Хурс, дебаркирал в окупирания Севастопол, Крим. ISW продължава да смята, че украинските удари евентуално ще продължат да възпират пренасочване на кораби към Севастопол и западното Черно море.

 

Ръководителят на Украинската работа за държавна сигурност Васил Малюк съобщи на 26 март, че съветските сили не са употребявали моста на Керченския пролив за прекачване на оръжия и други материали след две сполучливи украински интервенции на моста на Керченския проток, евентуално имайки поради детонация през октомври 2022 година и стачка през юли 2023 година

 

Отделни следствия, извършени от западни медии, откриха, че съветските сили може да употребяват терминали Starlink в Украйна. CNN заяви на 26 март, че фронтовите украински войски все по-често следят съветски сили, употребяващи устройства, макар глобите на Съединени американски щати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР