Това се казва в отворено писмо на Съвета след състояло

...
Това се казва в отворено писмо на Съвета след състояло
Коментари Харесай

Колективна оставка подават в МБАЛ-Враца

Това се споделя в отворено писмо на Съвета след състояло се през днешния ден съвещание, заяви Българска телеграфна агенция.

В писмото се показва, че поради тежкото финансово положение на лечебното заведение, медиците в него не могат да извършват "основни отговорности, отговарящи на разпоредбите на положителната здравна процедура ", на съвещанието е решено да се подаде групова оставка от медицинския съвет и личния състав на МБАЛ-Враца.

Писмото е изпратено до Министерството на здравеопазването, парламентарната комисия по опазване на здравето, Регионалната здравна ревизия, Районната гилдия на Български лекарски съюз.

Текущите и старите отговорности на регионалната болница във Враца са близо 13 милиона лв., а уставният капитал на сдружението е към 4 милиона лв..

По-рано през днешния ден медицински чиновници стачкуваха с искане страната като главен акционер в МБАЛ-Враца да се намеси и да я избави от банкрут.
Протестиращите упорстваха да получат и забавените им заплати. По думите им би трябвало да получат заплата и половина, които се забавят с месец.

"Въпреки подхванатите ограничения за преструктуриране на болничното заведение, като бяха закрити четири отделения и съкратени 120 чиновници, финансовото състояние на болничното заведение не се усъвършенства ", сподели доктор Емил Младенов, ръководител на организацията на КТ "Подкрепа " в лечебното заведение. Той добави, че тежкото финансово състояние на врачанската болница се дължи на ръководството на няколко управителни екипа обратно в годините.

Д-р Младенов съобщи, че страната би трябвало да поеме отговорност и да помогне на болничното заведение, която има функционалностите на регионална, а за някои посоки е и междуобластна. Той напомни, че МБАЛ-Враца е значима част от националната сигурност на страната, защото в региона работи единствената атомна централа в страната.

Сегашното управление на болничното заведение предприе дейности за взимане на банков заем от 6 милиона лв., с които да покрие част от старите отговорности, само че нито една банка не се съгласи да отпусне заем. Затова преди дни изпълнителният шеф Орлин Цветков подаде оставка, която още не е призната, потвърдиха от пресцентъра на врачанската болница.

Пациентите ще бъдат обречени, тъй като друго лечебно заведение, което да извършва обществени функционалности на територията на Враца - няма. Частните лечебни заведения не преглеждат тежко заболели, разясняват протестиращи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР