Това се дължи основно на две причини. От една страна

...
Това се дължи основно на две причини. От една страна
Коментари Харесай

Вече Ги Пускат! Повечето Българи Ще Получат Това Писмо В Пощенските Кутии И Ще Плачат С Горчиви Сълзи! Убийствени Сметки За

Това се дължи главно на две аргументи. От една страна нарастването на цената на топлинната сила с над 24%, (одобрена от КЕВР), макар гражданските митинги от април 2017 година, и от друга - наредбите на Наредбата за топлоснабдяването.

В същото време от " Топлофикация " смятат, че няма проблеми с нормативната уредба.

Омбудсманът счита, че сдружението би трябвало да показва проблемите, произлизащи от използването на Наредбата за топлоснабдяването и навреме да алармира Министерство на енергетиката. Нужно е да демонстрира по-голяма интензивност, когато са ощетени жителите, какъвто е случая с прогнозните сметки. Доброто ръководство значи навреме да се реагира на несправедливите практики.

В случая с мартенските планирани сметки клиентите на топлофикационните сдружения безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат подготвени през юли, а едвам през август хората ще могат да си получат надвзетите суми.

На срещата омбудсманът изиска за следващ път от " Топлофикация София " ЕАД да осведомят по явен и понятен за хората метод по какъв начин са образувани високите сметки. Освен това настоя във фактурите, на обособен ред, сдружението да показва и количеството топлинна сила за сградна апаратура и цената й, каквото е и условието на чл.30, ал.3, т.13 от Общите им условия, утвърдени от КЕВР.

По мотив високите сметки за м. март 2018 година и Решение № 4777/13.04.2018 година на Върховен административен съд по адм. д. № 1372/2016 година, с което се анулира формулата, призната в т.6.1.1 от Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в сгради-етажна благосъстоятелност, омбудсманът изпрати писмо до министъра на енергетиката, в което за следващ път изиска да се организира необятна социална полемика с присъединяване на способените държавни институции, в това число и омбудсмана, както и цивилен организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдянатето, в отбрана правата и ползите на потребителите на топлинна сила.

Мая Манолова акцентира, че напълно споделя претекстовете на правосъдния акт, с който се анулира формулата за пресмятане на сградната апаратура.

На срещата бе разискван и фактът, че омбудсманът не е получила желаната от нея информация защо " Топлофикация София " харчи юрисконсулските възнаграждения, поради които сметките на длъжниците набъбваха в пъти и в следствие, на което публичният бранител осъди сдружението на две инстанции.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР