Това съобщи украински служител, цитиран от агенция Ройтерс. Руските войски

...
Това съобщи украински служител, цитиран от агенция Ройтерс. Руските войски
Коментари Харесай

Без изход: Северодонецк и съживеният спомен за Мариупол

Това заяви украински чиновник, представен от организация " Ройтерс ".

Руските войски " се пробват да се укрепят в централната част на града ", сподели украинската войска по време на ежедневния си брифинг. Според информацията обстановката в Северодонецк е извънредно усложнена - руснаците унищожават многоетажни здания. Възлова точка се оказа територията на химическия цех " Азот ", където се укриват към 500 цивилни жители.

Украйна насочва все по-спешни апели към Запада за повече тежки оръжия, с които да се подкрепи отбраната на Северодонецк. Според Киев той може да бъде основен за борбата за Източен Донбас, където сега са съсредоточени боевете след съветската инвация на 24 февруари. Припомняме, че след продължителна блокада на Киев и още няколко вътрешни за Украйна града, съветските войски се изтеглиха и концентрираха дейностите си в региона на Донбас.

Според информацията на украинските сили 70% от Северодонецк е под контрола на Москва и разрушаването на последния мост през реката към прилежащия град Лисичанск значи, че всички цивилни, които към момента са в Северодонецк на процедура са в капан. Няма по какъв начин да бъде изпратена филантропична помощ.

Късно в понеделник президентът Владимир Зеленски сподели, че борбата за източен Донбас ще се трансформира в една от най-бруталните в европейската история. Руските сепаратисти желаят да завладяват района, който включва провинциите Луганск и Донецк. Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 дронове измежду други тежки оръжия, сподели в понеделник съветникът на президента Михаил Подоляк.

Основната цел на Русия е да отбрани Донецк и Луганск, сподели в понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков, лед като водачът на един от сепаратистки райони изиска спомагателни сили от Москва.

Кремъл продължава да оповестява, че е унищожила европейска и американска военна техника. Руското министерство на защитата заяви, че високоточни ракети с въздушно базиране са блъснали покрай жп гарата в Удачне, северозападно от Донецк, поразявайки съоръжение, което е било доставено на украинските сили. Министерството на вътрешните работи на Украйна заяви в Telegram, че Удачне е било наранено от съветски удар през нощта от неделя против понеделник, без да загатва дали са били ориентирани оръжия.

Москва подлага на критика Съединените щати и други страни за изпращането на оръжия в Украйна и заплаши, че ще удари нови цели, в случай че Западът достави ракети с огромен обхват.

Съживеният спомен за Мариупол?

Руската осведомителна организация РИА Новости цитира промосковски сепаратистки представител Едуард Басурин, който сподели, че украинските войски са дейно отцепени в Северодонецк и би трябвало да се предадат или да умрат.

Ситуацията рискува да стане като Мариупол поради огромният брой украински бранители, откъснати от останалите войски на Киев, счита Деймиън Магру, представител на Международния легион за защита на Украйна, който разполага със сили в Северодонецк.

По време на рухването на Мариупол предишния месец стотици цивилни и тежко ранени украински бойци бяха хванати в капан в продължение на седмици в стоманодобивния цех Азовстал.

Русия продължава да отхвърля да таргетира цивилни в това, което продължава да назовава " специфична военна интервенция " за възобновяване на съветската сигурност и " денацификация " на съседа си. Украйна и нейните западни съдружници назовават ​​това безпочвен предлог за инвазия, която умъртви хиляди цивилни и породи опасения от по-широк спор в Европа. Повече от 5 милиона души са избягали и светът е обиден от продоволствена и енергийна рецесия.

Европейската комисия ще предложи даването на формален статут на Украйна като страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, заяви Politico късно в понеделник, базирайки се на няколко неназовани публични лица. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен сподели в събота, че мнението на изпълнителната власт на Европейски Съюз по отношение на настояването на Украйна за присъединение ще бъде готово до края на тази седмица.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР