Това съобщи по време на брифинг Валери Рачев, ръководител на

...
Това съобщи по време на брифинг Валери Рачев, ръководител на
Коментари Харесай

Около 50 хил. украински бежанци са останали у нас. Ситуацията била под контрол

Това заяви по време на брифинг Валери Рачев, началник на Оперативната координационна група, която дава отговор за евакуирането и подслоняването на бягащите от войната в Украйна.

Според него пикът на бежанския поток към този момент е понижен, като на ден в Европейския съюз влизат към 100 хиляди души.

„ За вчерашния ден през страната са минали 4 556 души, като са останали 2 356 “, разяснява той. Вчера украински фамилии са настанени в Кранево, Варна и Горна Оряховица.

По думите му до този миг страната е настанила централизирано повече от 25 хиляди души, което съставлява 85 240 осъществени нощувки от началото на акцията до момента. В това число не влизат бежанците, които сами провеждат своя престой и настаняване у нас.

Над 150 чиновници от полицейските структури към този момент са подготвени да работят със програмен продукт за регистрация, добави още Валери Рачев. Като позитивен образец той даде първия случай на украинец с документ за краткотрайна протекция, който е изискал да си открие банкова сметка у нас.

Вицепремиерът по ефикасното ръководство Калина Константинова увери, че ситуацията в страната наподобява умерено и обстановката е под надзор.

Тя напомни също, че в България към този момент съществува процедура за издаване на документи за краткотрайна протекция, каквато към момента не е почнала в някои други европейски страни.

„ В някои страни подобен документ още не се издава “, разяснява Константинова и означи, че бягащите от военния спор в Украйна, които са пристигнали у нас, към този момент получават нужните грижи.

„ Вече имаме хора, които са получили здравно обслужване. Има дечица, които са тръгнали на учебно заведение “, сподели още Калина Константинова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР