Това съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на

...
Това съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на
Коментари Харесай

ДПС сезира главния прокурор за т.нар. „златни паспорти“

Това заяви на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

В конференцията участваха още зам.-председателят на Движение за права и свободи и на парламентарната й група Халил Летифов и зам.-председателят на Движение за права и свободи Ахмед Ахмедов.

С огромно страдание би трябвало да заявим, че законопроектът, посредством който искахме цялостна инспекция на всички случаи на обещано българско поданство против инвестиция, беше отритнат, осведоми Хамид. Той заяви, че през вчерашния ден Комисията по конституционни и правни въпроси в Народно събрание отхвърли импортираните от Движение за права и свободи законопроекти. Беше подсилен план, който е импортиран от Министерски съвет една седмица след нас и който бе постановен от нашия законопроект, разкри Хамид Хамид.

Това води до извода, че някой го е боязън от инспекцията, която желаеме за всеки един съответен случай на издадено българско поданство против инвестиция, акцентира зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

Някой желае да прикрива някого при придобиване на българско поданство против инвестиция, безапелационен бе Хамид Хамид.

Вместо да се одобри законопроектът ни, чухме изявления от рода, че Министерството на правораздаването ще разпорежда инспекции по някои случаи, само че изборно, т.е. – там, където някой се е изцапал, ще бъде затулен, сподели още Хамид. Темата беше отворена със листата „Магнитски“ и едно от основанията да попада наш депутат в този лист бяха подозрения за корупция при издаване на такива паспорти. Ние имаме максимален интерес всеки съответен случай да бъде тестван, изясни националният представител от Движение за права и свободи.

И акцентира, че тематиката за така наречен „златни паспорти“ е една от най-чувствителните тематики в Брюксел във връзка с България. Именно по тази причина Движение за права и свободи внесе законопроект за премахването на тази опция. С него ДАНС се задължава да ревизира при всеки публикуван капиталов паспорт дали вложенията са действителни.

Нещо повече – на среща сред представители на Държавния департамент и Европейската комисия се оказва, че нарушаванията в България при издаване на „златни паспорти“ са една от аргументите да не отпаднат визите за Съединени американски щати, напомни Хамид Хамид. И съобщи: „Ще настояваме за това пред Брюксел, само че ни учудва нежеланието на ръководещите да ревизират всички тези обстоятелства. Да не се окаже, че, както тази тематика беше основана в лабораторията на олигарха Прокопиев, по този начин точно те са забъркани в скица със „златни паспорти.“.

Разполагаме с документи, получихме документи по пощенските кутии. Аз персонално получих такива документи. Ще сезираме основният прокурор, за всички съответни случаи. Както и ще желаеме цялостна инспекция от прокуратурата на всеки обособен случай, тъй като се вижда нежеланието на ръководещите да правят тези инспекции, сподели още зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи.

Ние сме решени да стигнем до край, да се извърши инспекция безусловно на всеки случай, тъй като това, което виждаме от документите е ужасно. Появяват се доста забавни китайци, руснаци и всевъзможни. Искаме да разберем какви нарушавания и какви далавери са правени с тези паспорти, настоя Хамид Хамид. И посочи, че получените в Движение за права и свободи документи са за нарушавания при издаването на „златни паспорти“.

103 лица са получили така наречен „златни паспорти“ от въвеждането на тази правна норма до момента. Разбрахме това от чуване на ръководителя на ДАНС. Получихме в детайли ревю и от каква националност са всички тези вложители. Нашето пълномощие стига до там да пожелаеме документи, да подаваме сигнали и да предлагаме законопроекти, с които да настояваме за цялостна инспекция, тъй като нашите сътрудници от Брюксел чакат тъкмо това, заключи Хамид Хамид.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР