Това съобщи Елена Йончева – единственият български евродепутат, който членува

...
Това съобщи Елена Йончева – единственият български евродепутат, който членува
Коментари Харесай

Елена Йончева: Евродепутати ще обсъждат ситуацията в България на извънредно заседание

Това заяви Елена Йончева – единственият български евродепутат, който членува във авторитетната група, формирана от по двама представители от всяко политическо семейство в Брюксел.  

 

Заседанието е планувано за 13 юни 2023 година в Страсбург. Очаква се да бъдат поканени за чуване представители на Министерство на правораздаването, на прокуратурата и на неправителствени организации.

 

Решението за изключителна полемика за България беше взето на постоянното съвещание на групата в четвъртък за евродепутатите да бъдат осведомени с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – измененията в Закона за правосъдната власт, неочакваното развиване по каузи, които Европейският парламент следи от години, както и въпроси, зараждащи от изминал запис от съвещанието на управлението на една от парламентарно показаните партии. Евродепутатите чакат да получат спомагателна информация и уточнения.

 

България е под наблюдаване на мониторинговата група от лятото на 2020 година, за което Елена Йончева настоя. Оттогава Бойко Борисов е канен два пъти, с цел да бъде изслушан като министър председател на България, само че и двата пъти той изпраща министри да го съставляват.

 

Наложи се евродепутатите да насочат спомагателни въпроси към българските управляващи, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и надзор на основния прокурор, по този начин и за развиването на случаи като „ Барселонагейт “, фотосите с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на премиера, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва предприемач и политически конкурент и други

 

През януари 2022 година на съвещание на групата в Брюксел участваха основният прокурор Иван Гешев и тогавашният министър председател Кирил Петков.

 

Мисия, отпред с ръководителя на мониторинговата група Софи ин’т Велд („ Обнови Европа “) беше в България през септември 2021 година Следващото посещаване е планувано за есента на тази година.   

 

Докладите и заключенията на групата се преглеждат от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент. Те се вземат поради в годишните отчети за върховенството на закона, които Европейската комисия разгласява за страните членки. Очаква се отчетът за 2023 година да бъде оповестен през юли.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР