Това съобщи доц. д-р Александър Апостолов, началник на Клиниката по

...
Това съобщи доц. д-р Александър Апостолов, началник на Клиниката по
Коментари Харесай

115 непогребани трупа стоят в моргата в София

Това заяви доцент доктор Александър Апостолов, шеф на Клиниката по правосъдна медицина и деонтология в здравното заведение, пред “24 часа” .

Макар потенциалът на хладилните камери да е за 60 тела, те са съвсем двойно повече. Въпреки това е основана организация за съхранението им в хладилни условия.

Само преди 4 година обаче телата са били много повече - 187. За да понижат броя, болничното заведение, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и Столичната община поставят неимоверни старания. Най-отдавна - от 2006 година, в хладилните камери се съхраняват няколко натрупа на чужденци. Те са с неустановена идентичност.

“Затова и няма по какъв начин да бъдат погребани”, сподели доцентът.

Цената на съхраняването им в хладилните камери е по 15 лева дневно. Сметките се пращат на държавните институции.

“При умряли лица с открита идентичност, за жалост, има доста и най-разнообразни фактори, които водят до това да не бъдат погребани”, изясни лекарят.

В някои случаи родственици отхвърлят да погребат родствениците си, в други прокуратурата не е издала позволение за служебно заравяне, от време на време няма пари за общинско заравяне.

Най-болезнената тематика за докторите са отводите на роднините да погребат околните си . Някои казвали, че нямат финансова опция. Други, че са афектирани на умрелия си родственик и не желаят да имат нищо общо с него. При такива случаи прокуратурата преценя дали да позволи или откаже служебно заравяне. До отвод би могло да се стигне, в случай че от държавното обвиняване не са събрали всички медицински документи, свидетелски показания и други, които им трябват за следствието на гибелта на съответния човек.

Иначе общинско заравяне може да бъде направено и доста бързо.

“Имаме специфичен чиновник, който се занимава единствено със служебните погребения. Той върви по институции, пуска писма. Ние един тип координираме дейностите на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и общината, което не съм уверен, че е тъкмо наша работа”, сподели още доцент Апостолов.

И шесторният палач от Нови Искър още не е заровен

Оказа се, че трупът на шесторния палач от Нови Искър Росен Ангелов-Горския също към момента е в камера в моргата, а прокуратурата не е издала позволение за освобождението му.

От държавното обвиняване отхвърлиха да разясняват аргументите. Неофициално се твърди, че се търсят близки на Росен Ангелов, които да кажат дали желаят да го погребат. Ако откажат, ще се премине към служебно заравяне.

Ангелов е в моргата от 7 януари, когато бе открит с патрон в слепоочието във вила в гората. Според проверяващите той се е самоубил.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР