Това съобщи археологът Николай Овчаров. Стените ѝ са запазени до

...
Това съобщи археологът Николай Овчаров. Стените ѝ са запазени до
Коментари Харесай

В средата на май започват разкопки на средновековната крепост в Свищов

Това заяви археологът Николай Овчаров. Стените ѝ са непокътнати до 7 метра височина и съгласно специалисти тя може да се трансформира в забавен туристически обект.

Свищов

Една от последните замъци на Търновска България. Цар Иван Шишман е от последните ѝ владетели. През XIV век българският гарнизон отхвърля да се съобщи на настъпващите войски на султан Мурад Първи.
Николай Овчаров - археолог: Според самите османски хронисти Свищов е една от дребното замъци, които се отбраняват до финален мирис и в действителност гарнизонът е бил доста храбър.
Има сведения, че през XV век крепостта била завладяна от влашкия воевода Влад Цепеш - по-известен като Дракула. Той прекарал в нея една зима. Крепостта оцелява до XIX век, когато е опожарена. Първите разкопки в нея стартират през 1961 година Сега за първи път ще се изследва в дълбочина.
Николай Овчаров - археолог: Пластът под турското равнище, под калдъръма от турската ера не е пипан, това ще бъде една от нашите цели да свалим османския калдъръм. И изпод да забележим какво ни дава XIII-XIV век.
Учените се надяват да открият непокътнати мостри от графитокерамика и монети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР