Това съобщават от .ИРПС обобщава данните от публичните документи, описващи

...
Това съобщават от .ИРПС обобщава данните от публичните документи, описващи
Коментари Харесай

Избори 2 в 1 не са прецедент за евровота. Ако са в различни дни о...

Това оповестяват от.

ИРПС обобщава данните от обществените документи, описващи разноските, направени за изборите в този интервал. От държавния бюджет са отделени съвсем 710 милиона лв. за подготовка и осъществяване на избори. В тях са включени и заплащанията, планувани за закупуване, поддръжка и превоз на устройствата за машинно гласоподаване, за ролките със профилирана хартия за бюлетини от машинно гласоподаване, както и за обезпечаването на видеонаблюдение за изборите през 2023 година

.
Най-голям дял от средствата в акциите са за хонорари на членовете на секционните, районните и общинските изборни комисии – общо 239.4 млн. лева В тази връзка припомняме, че последните промени в Изборния кодекс (ИК) включваха нарастване в заплащането за членовете на секционните комисии, като техните хонорари към този момент са обвързани с минималната работна заплата в страната и не могат да са по-малко от 25% от нея. Така да вземем за пример, на парламентарните избори през 2023 година възнагражденията за СИК са били в размер на 29.5 млн.лв.

 

Следва да имаме поради, че минималната работна заплата от началото на 2024 година е увеличена с 19.6%, тъй че тези разноски ще набъбнат евентуално най-малко с толкоз – надвишавайки 35 млн. лева Ако изборите не бъдат извършени 2 в 1, заплащането за секционните комисии ще бъде двойно и ще надвишава 70 млн. лева.  

 

В последните дни в медиите все по-често се разисква опцията възможни предварителни избори да бъдат извършени с тези за Европейски парламент на 9-и юни, 2024 година Вече се чуват и отзиви, че времето да се извърви процедурата до издаване на президентски укази за насрочване на парламентарни избори и назначение на длъжностен кабинет няма да е задоволително. Виждаме и мнения, че има европейски рекомендации да не се организират избори за Европейски парламент дружно с национални такива,.

" В българското изборно законодателство обаче ясно е написано, че тези две акции могат да се проведат паралелно, като гласуването е в един и същи ден. Разписани са съответните процедури по назначение на районните и секционните изборни комисии, по организирането на предизборните акции и пр. Подобни избори 2 в 1 няма да са казус за евровота през юни. Така да вземем за пример прилежаща Румъния, която също има ротационно държавно управление, а и с която вървим по подобен път що се отнася до процесите по евроинтеграция, ще организира локални избори дружно с европейските ", показват от Института.

 

С оглед на данните, можем да чакаме, че избор 2 в 1 ще коства на държавния бюджет почти колкото локалния предходната година или извършените през ноември 2021 година парламентарни и президентски избори. Но насрочването на вота за Европейски парламент и този за Народно заседание в разнообразни дни в допълнение и излишно ще оскъпи процеса – освен за към този момент упоменатото възнаграждение за секционните комисии и транспортни разноски, само че и с спомагателни такива за разкриване на секции отвън страната, за доставка на изборни бумаги и материали, наемане на пространства и др. 

 

На този декор, през вчерашния ден, при връщането на мандата несбъднат от ПП-ДБ, съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков да насрочи избори 2 в 1, с цел да " спести 100 млн. лв. на българските жители ". Радев обаче отогвори, че " към този момент е доста късно за такава молба ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР