Това събитие е от световно ниво с представители от водещи

...
Това събитие е от световно ниво с представители от водещи
Коментари Харесай

Пеканов: Важно е да излезем от схващането, че икономическата дисциплина е наука, която ни дава готови отговори

Това събитие е от международно равнище с представители от водещи институции и водещи университети от света, потвърдили се имена с високо добро име в икономическата дисциплинираност. Това сподели някогашният вицепремиер по ръководство на европейските средства на откриването на първата годишна конференция на Съвета за стопански разбори.

Пеканов е основател на концепцията за основаването му. Събитието се организира в Аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", предава Българска телеграфна агенция. 

Той подсети, че самодейността за основаването на Съвета започва още през 2021 година за в страната ни да се води по-активен спор по отношение на икономическата политика и решенията, които би трябвало да стигат до жителите, помагайки им да вземат верните решения за себе си. 

" Днешното събитие е единствено първата стъпка от това, което Съветът може да даде. Един от трите правилото, на които стъпва той за мен са самостоятелност, партньорство с институциите и слагането на високи стандарти в областта на науката ", уточни Пеканов.

" Живеем във времена на сериозна дезинформация и имаме потребност от фундаментални проучвания, които да дадат посока на обществото за верните решения. Основна роля на Съвета е да се ускори полемиката в България във връзка с това какво ни споделя стопанската система като академична просвета в 21-ви век. За мен е значимо да излезем от схващането, че тя е лесна просвета, която ни дава подготвени отговори. Икономическата дисциплинираност не е като физиката, където има закономерности, тя се трансформира непрекъснато. В нея действително няма непрекъснати закони, а в противен случай – традициите, историческото време и политиката влияят на обекта на нашето проучване и надлежно го трансформират ", сподели той.

По думите му през последните 10 години икономическата дисциплинираност се е трансформирала много и съгласно него рецензиите към нея не са били обосновани, тъй като тя към този момент дава отговор на доста въпроси, които били неглижирани.

" Тя съумя да вкара в своите размисли тематиката за неравенствата и разпределението на резултатите, които постоянно са разпределени доста неравномерно, и това трансформира нашите визии спрямо моделите, в които приказваме за едни средностатистически величини ", сподели той и добави, че през новото десетилетие ще се търсят отговори на въпроси, като да вземем за пример, за какво не можахме да разбираем големия инфлационен напън, в който се намираме сега и по какъв начин ще се оправим с климатичните промени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР