Това са териториите, които разпалиха скандала „Kалиакра” – става дума

...
Това са териториите, които разпалиха скандала „Kалиакра” – става дума
Коментари Харесай

„Калиакра” – какво разпали скандала

Това са териториите, които разпалиха абсурда „ Kалиакра” – става дума за част от предпазените зони по „ Натура 2000” (оцветени в зелено) Те са както във вътрешността, по този начин и по крайбрежието, заключени сред Балчик и Шабла.

Малко преди да избухне абсурдът, министърът на околната среда и водите Нено Димов издаде заповед, с която забрани строителството, земеделската и други действия в предпазената зона „ Комплекс Калиакра”.

Забранени бяха „ разораване, залесяване и основаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури”.

Забранява се издаване на позволения за градеж като се изключи планове с към този момент настоящи документи.

През 2016 година Съдът на Европейски Съюз постанови, че България е нарушила наставления на Брюксел, като е одобрила плановете за ветропаркове на шест компании, както и план за едно от голф игрищата в региона.

„ Нищо във връзка с нарушаванията не може да бъде променено. България може да бъде санкционирана еднократно с 1 млн. евро и настрана 20 хиляди евро ден за всеки ден просрочие за несъблюдение на напътствията на съда”, разяснява Юлиана Николова, шеф на портала „ Европа”.

Върховната административна прокуратура у нас пък към този момент ревизира заповедите на екоминистерството по отношение на предпазената зона „ Комплекс Калиакра”. Екоорганизации пък упорстват за оставката на министъра.

Днес въпросът „ Калиакра” събра всички наранени страни в Министерския съвет. На среща при премиера беше реализирано краткотрайно решение.

Заповедта на министър Нено Димов ще продължи да работи, до момента в който не се изготви нова. Планът за ръководство на предпазените територии ще се доуточнява.

Вариантите да се компенсират притежателите е или посредством подмяна, или с парични средства, или посредством обезщетителни механизми и разнообразни стратегии.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР