Това са предимно растения със стегнати семена или с дълъг

...
Това са предимно растения със стегнати семена или с дълъг
Коментари Харесай

Какво можете да посадите в градината през януари

Това са най-вече растения със стегнати семена или с дълъг интервал на развиване от момента на покълване до разцвет или плододаване

Януари е месецът, в който доста хора с летни вили и градинари стартират да сеят разсад на някои зеленчукови растения, а през днешния ден желая да ви припомня за тези култури, които могат да бъдат засети през януари.

Това са най-вече растения със стегнати семена или с дълъг интервал на развиване от момента на покълване до разцвет или плододаване.

Засяване на зеленчуци

Целина

Една от тези култури е кореновата целина. Семената на кореновата целина са покрити с обвивка, съдържаща етерични масла, което попречва тяхното поникване, а разсадът, който най-сетне се появява, се развива доста дълго време. Затова тази просвета би трябвало да се сее рано, а януари е най-подходящото време за това, поучават от.

Лук

Друго растение, което може да се засява през януари, е лукът, в случай че си поставите задачата да отглеждате пълностоен лук от семена за един сезон. В момента има доста разновидности на лук: Червен барон, Амфора, Каратал и доста други. Семената на лука покълват дълго време, а разсадът се развива постепенно и с цел да може лукът да израсне в добра глава до края на лятото, е невероятно да се забави сеитбата.

Друг тип лук, чиято сеитба може да стартира от януари, е празът. Този вид се отглежда не поради луковицата, а поради бялата част на стъблото.

Патладжан, пипер

Можете да засеете къснозреещи сортове патладжан и пипер за разсад през януари. Късните сортове на тези култури се отличават с по-богат усет и мирис от ранните, само че в централната зона и още повече в северните региони късните сортове нямат време да узреят задоволително и с цел да ускорят плододаването на патладжан и пипер, е належащо да се усили продължителността на интервала на разсад благодарение на ранна сеитба.

Български 12 - Български ранен вид със страховит усет. Блек Бюти - този ранен вид патладжан има овални мрачно лилави плодове с емайл, достигащи до 10 на 18 см и приблизително тегло 250 гр.

Домати

В допълнение към късните сортове патладжан и пипер през януари могат да се засяват и късни сортове колови домати, само че защото разсадът от домати пораства бързо и при слаба светлина, по-добре е да употребявате метода за ранна сеитба с по-нататъшно бране на разсад в обособени контейнери с размер не по-малък от 1 литър или метода за развъждане на разсад в торби.

ИЗК НИКИ Д е най-ранният български вид. ПРЕКОС е български вид супер ранни домати.

Ягоди

От ягодоплодните култури през януари можете да засеете семена от ягоди, които нормално се развиват много дълго време, само че в случай че ги сеете рано, можете да получите зрели плодове още в средата на лятото.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР