Това са оставки, които в определен момент няма как да

...
Това са оставки, които в определен момент няма как да
Коментари Харесай

Социолог: Трите министерски оставки не са достатъчни

Това са оставки, които в избран миг няма по какъв начин да не се случат. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия социологът Боряна Димитрова във връзка трите министерски оставки след тежката злополука край Своге, при която починаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

Никой не очакваше да се случи такава покруса, само че когато се случи покруса от подобен мащаб, би трябвало да има вдишване на политическа отговорност. Тези оставки не са задоволителни – поемането на политически оставки е значимо, само че не може да се спре единствено дотук. Очевидно е, че тримата министри няма по какъв начин да имат директна виновност за случая. След злополуката доста се разясняваше за сцеплението на асфалта на пътя край Своге, само че този случай осветли качеството на сцеплението сред институциите. Оказа, че има рецесия на сцеплението сред институциите и трябваше да има вдишване на политическа отговорност, съобщи Димитрова.

Само механизмът на министерските доставки е непълен. Проблемът към този момент визира доста звена по системата и по хоризонтала, и по вертикала, добави тя.

Димитрова оповести и данните от експресно изследване на "Алфа рисърч ", които сочат, че 61,10% от запитаните утвърждават трите министерски оставки, а несъгласни с тях са 29,80% от участвалите в изследването. 19.20% от запитаните споделят, че поаддените оставки понижават доверието им в държавното управление, а 11.70% - че го усилват.

Политологът Татяна Буруджиева разяснява, че есента е времето за промени в кабинета. Изключително трагичният случай край Своге просто форсира едни процеси, които по този начин или другояче ще се случат. Тепърва ще се разисква дали ще се остане единствено с тези оставки. Мисля, че към края на септември ще забележим една изчистена формула за промени в кабинета. Въпреки настояванията на опозицията обаче, няма нищо, което да предвещава предварителни избори, акцентира Буруджиева.

Опитът на НФСБ да покаже, че е равносилен сътрудник, демонстрира че има рецесия в връзката в обединението. Коалиционната формула е доста комплицирана, ние нямаме задоволителна политическа просвета, с цел да сме толерантни към сътрудниците си, уточни политологът.

Мнението на хората за трите министерски оставки носи явен политически сигнал – че по цялата система е нужен ред. Хората желаят съответните проблеми да бъдат решени, а не да бъдат заметени с няколко министерски оставки. Нуждаем се от класификация освен на обединението и на държавното управление, само че и от класификация на страната, добави Боряна Димитрова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР