Това са Коалиция Левицата!“ (3,9%), Български Възход“ (3,7%) и Има

...
Това са Коалиция Левицата!“ (3,9%), Български Възход“ (3,7%) и Има
Коментари Харесай

Сова Харис: Три политически партии са на бариерата от 4%

Това са Коалиция „ Левицата! “ (3,9%), „ Български Възход “ (3,7%) и „ ИТН “ (3,1%)

На идващите изключителни избори до урните ще отидат към 2,7 милиона гласоподаватели, предвиждат от организация „ Сова Харис “, съобщи Българска телеграфна агенция. Те показват, че до преди серията от поредни избори за парламент броят на дейните гласоподаватели у нас е към 3,2 милиона души. С въвеждането на машинното гласоподаване и строгия надзор върху практиката за закупуване на гласове, те са към този момент към 2,6 милиона души.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от „ Сова Харис “ в интервала 20-27 февруари 2023 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното „ лице в лице “ изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%. Изследването е по поръчка на „ Пик Броудкастинг “ АД.

Данните от извършеното социологическо проучване демонстрират, че твърдо решилите да гласоподават на 2-ри април са с 2-3% повече, което е към 100 -150 хиляди гласоподаватели. Това демонстрира, че в случай че не се намесят други фактори, на идващите изключителни избори до урните ще отидат към 2,7 милиона гласоподаватели.

От организацията показват, че към този момент е реалност обединяването на две от парламентарните партии с заявена дясна ориентировка и подобен политически профил. Появяват се и три значими политически субекта – обединяване на леви формирования, дружно с деятели от Българска социалистическа партия, партия от изявени специалисти, отделили се от „ ИТН “ и обновяване на активността на Национална движение „Симеон Втори".

Резултатите от проучването демонстрират, че към този момент обединяването „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) се приближава до поддръжката, равна на аритметичния общ брой, получен от двете обединения на предходните избори, само че не провокира резултат на привличане на нови гласове (25,7% от действителните гласове).

ГЕРБ-СДС удържат първото място с поддръжка от 27,4%. Очертава се третата позиция още веднъж да е на Движение за права и свободи – 11,7%. „ Възраждане “ също стоят покрай резултата си от предишните избори с 10,6%. Декларираната поддръжка за Българска социалистическа партия е 9,7%, само че напрежението вътре в електоралното ѝ ядро, плюс появяването на съперник в този бранш, може да докара до спомагателни разбърквания в границите на предизборната акция, считат от „ Сова Харис “.

Според получените данни, изброените пет партии/коалиции могат да бъдат сигурни, че ще участват в идващия парламент. Има обаче още три политически субекта, поддръжката за които може да преодолее бариерата от 4%. Това са Коалиция „ Левицата! “ (3,9%), „ Български Възход “ (3,7%) и „ ИТН “ (3,1%). От организацията регистрират, че има интерес на левите гласоподаватели към новото обединяване, а „ Български Възход “ и „ ИТН “ не престават да търсят своята еднаквост и предизборната битка ще покаже дали напъните им ще имат триумф. Внимание заслужават още Коалиция „ Заедно “ (1,2%), водена от двама специалисти, напуснали Има Такъв Народ, и новата поява на Национална движение „Симеон Втори" (0,9%) в политическото пространство. Въпреки че са надалеч от изборната преграда, с получената поддръжка и експертния си капацитет, двете обединения съставляват интерес за коалиране с по-големи политически субекти.

Според „ Сова Харис “ е разумно в изискванията на парламентарна рецесия президентската институция да придобие статута на незаобиколим фактор. Президентът и вицепрезидентът получават най-високо доверие измежду политическите персони у нас, съгласно данните на изследването. Сред останалите водачи на политически обединения не се следят обилни разминавания сред доверието към личността и към това на организацията, която управлява.

Данните от проучването демонстрират още, че съгласно 33,8% от гласоподавателите най-вече гласове ще завоюват ГЕРБ-СДС. 21,4% пък са на мнение, че спечелили ще са ПП-ДБ.

Сериозни опасения, че материалното им положение може да се утежни до степен да са затруднени да се устоят, имат 51,9% от пълнолетните българи. Само 30,1% считат, че няма да стигнат до това състояние. Този индикатор въздейства на настройките на гласоподавателите, съгласно организация „ Сова Харис “. Те регистрират, че макар тежките обществени проблеми, хората с десни убеждения (26,3%) са повече от тези с лява ориентировка 17,4%).

Въпросът за това, кое държавно управление би превело България по-успешно през рецесията, не получава еднопосочен отговор. Лек превес имат от ПП-ДБ с 21,0% поддръжка против 19,0% за ГЕРБ-СДС. Това демонстрира, че съгласно повече гласоподаватели, партиите на смяната имат повече допирни точки с останалите политически субекти.

Според изследването на „ Сова Харис “ концепцията за смяна на формата на държавното ръководство към президентска република има задоволителен брой почитатели за слагането ѝ в общественото пространство – 22,1%, само че напълно незадоволителни с цел да бъде призната, тъй като 53,3% отхвърлят подобен вид.

Въпросът за приемането на еврото като разплащателно средство у нас от идната година отпадна от единствено себе си. Високата инфлация и очертаващият се бюджетен недостиг вършат тази стъпка невъзможна. Не са за подценяване и опасенията на жителите за предстояща далавера с цените при такава смяна, показват още от „ Сова Харис “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР