Това са думи на Александър Стоцки - руснак, избягал в

...
Това са думи на Александър Стоцки - руснак, избягал в
Коментари Харесай

Александър Стоцки след протест в РКИЦ: Това ми се случи в България, но се почувствах като в Русия


Това са думи на Александър Стоцки - руснак, избягал в България след нахлуването на Русия в Украйна. Когато схваща, че в Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София ще бъде излъчен филм за завладяването на Мариупол и завода " Азов ", отива да гледа кино лентата. " Знаете ли по какъв начин се влиза в РКИЦ - претърсват те като на граница, бъркат в чанти, опипват облеклата. Какъв културен център е това? " Много по-голям за него обаче се оказва филмът. " Той беше чиста агитация, изпълнен с погрешни изказвания, които чуваме от началото на войната. Украинците били нацисти, съветските войски били освободили Мариупол, а не са го разрушили до основи и избили хиляди почтени хора там. Във кино лентата посочваха съветски бойци, сапьори и глас зад кадър обясняваше по какъв начин това били спасителите. Имаше и изявление с стара жена от града, която разказваше по какъв начин руснаците ѝ дали храна. Но какво друго би могла да каже пред микрофона на съветска телевизия и с съветски войски към нея, че ги ненавижда ли? Зад мен една жена в салона подсмърчаше и плачеше от трогване, гледайки този " подвиг " и " хуманно " отношение на съветската войска в Украйна. Бях надълбоко засегнат от всичко, което видях във кино лентата и към мен в салона. "

Още при започване на диалога ни Александър ме пита: " Защо вашите институции позволяват излъчването на подобен филм, който на всичкото от горната страна е продукция на неразрешената от Европейски Съюз съветска телевизия RT, а вие сте страна членка на Европейски Съюз? ". Обяснявам му, че евентуално нямат съображение да се месят, в случай че РКИЦ е част от дипломатическата задача в България. Той не се съгласява с мен и споделя: " Все нещо могат да създадат, в случай че ги интересува. Този филм е цялостен с погрешни изказвания, а в залата имаше и българи. Те гледат, слушат, имат вяра и след това популяризират тези неистини. Най-малкото, от украинското посолство излязоха с позиция срещу излъчването му, а вашите политици можеха най-малко публично да изкажат също противоречие. Аз обаче не чух такова нещо. Все едно не са знаели. Не може да не са знаели. "

След края на прожекцията в РКИЦ Александър се изправя и се пробва да изясни на присъстващите в залата, че са гледали агитационен филм. " Една от най-големите неистини във кино лентата за мен беше, когато оня глас зад кадър сподели, че пленените украински бойци би трябвало да бъдат разстреляни, тъй като са нацисти, а на края на кино лентата един дядо сподели, че най-добре да бъдат обесени. Извадих съветския си паспорт, с цел да видят, че един руснак може да мисли по друг метод и попитах хората в салона дали знаят, че в Русия по закон няма смъртно наказване, по какъв начин тогава ще разстрелват и бесят пленени бойци. Попитах ги и дали знаят, че в действителност към стотина от пленените украински бойци от " Азов " по-късно бяха разменени против " кума на Путин " Виктор Медведчук.

Как по този начин Путин се съгласява да замени тези " нацисти ", които трябвало да бъдат " разстреляни ", съгласно кино лентата, против Медведчук? Къде са тук съветският идеализъм и неотстъпчивост, за които претендират управляващите там? Значи " кумът на Путин " е толкоз значим, че с цел да си го върнат руснаците, се отхвърлят от пленените украински бойци " нацисти " от " Азов "? Попитах хората в залата не им ли се коства необичайно всичко това. Но никой от тях не пожела да дискутираме в културно-информационния център тези тематики. Вместо това започнаха да ме назовават подбудител. Наобиколиха ме едри, цивилни мъже. Извадих украинското знаме и извиках " Слава на Украйна ". Това дефинитивно ги озлоби. Хванаха ме под мишниците, извиха ми ръцете зад тила и започнаха да ме влачат към изхода на постройката. Изхвърлиха ме на открито. Имам няколко синини по тялото от това, само че те ще минат. Това, което ме тормози, е, че в България, за която имам вяра, че е демократична страна, внезапно се почувствах все едно съм в Русия. "

Питам Александър за какво е извадил украинското знаме посред РКИЦ и не е ли целял в действителност провокация с това. Отговаря ми, че е желал да подложи на тест до каква степен в действителност има независимост на изложение в Русия, та даже и да си в нейно посланичество някъде по света. " В Русия няма закон, който да не разрешава някой да развява украинското знаме. Защо да съм подбудител. Те нали избавят Украйна с тази " специфична интервенция ", за какво ги нервира да размахвам украинско знаме тогава. Ако спасяваш някого, той не ти е зложелател. Същото важи и за нещата, които споделих след кино лентата. Путин твърди, че в Русия има народна власт и независимост на изложение. Да забележим - в родината ми бяха закрити всички опозиционни медии, както и достъпът до разнообразни обществени мрежи. Десетки публицисти и опозиционери са в съветски затвори. Аз единствено се пробвах да покажа образно, че никой не може да приказва свободно в Русия и го потвърдих. " Александър демонстрира и синините по тялото си: " Ето, вижте, тези синини по тялото ми са от опита ми на територията на културен център на " демократична " Русия в непозната страна да изоблича неистината и пропагандата в един техен филм. Това е демокрацията в Русия. "

Ние потърсихме за коментар и РКИЦ в София. От центъра получихме следния отговор:

" Относно повдигнатия от вас въпрос можем да съобщим следното:
На 25 май т.г. в Руския дом в София се състоя прожекция на филма
" Азовстал ", който съдържа разкази на локални поданици, потърпевши от

братоубийствената политика на киевското управление, и фрагменти от

местата на престояване на батальона " Азов ", неоспоримо потвърждаващи

неонацистки темперамент на това формирование. Внушенията, че филмът сякаш

пропагандира военна експанзия, са искрено подвеждащи.
В сходство с длъжностните си указания сътрудници на охраната
на Руския дом би трябвало да обезпечават сигурността по време на

мероприятия. В частност, на 25 май т.г. лицата с предизвикателно

държане са били отстранени от прожекцията. Умишлено увреждане на

здравето не е позволено.
Горепосоченият текст беше изпратен в отговор на запитването от БНТ
на 26 май т.г. Твърдението в репортажа, че Руският дом се е въздържал

от коментар, дължи или на съзнателно игнориране на нашата позиция, или

на техническа неточност.

Бихме помолили коментарът ни да бъде даден без съкращения или

корекции, за което авансово благодарим.

Пресслужба на Руския дом в София "

Пред Дъждовни води от регион Средец потвърдиха, че постройката е благосъстоятелност на Руската федерация.

Междувременно в понеделник стана ясно, че е излязло решението на Върховния административен съд (ВАС) по молбата на Александър Стоцки за леговище в България: той е получил отвод. " Няма учредения да бъде признато, че от страна на формалните управляващи в Руската федерация се подхващат необмислено всеобщи репресии против жителите, изразяващи по един или различен метод неодобрение от политиката на президента ". Това е аргументът на Върховен административен съд, с който е отхвърлена молбата на Стоцки. " Опасенията му, че при завръщане в страната ще бъде преследван за своите разнообразни политически възгледи или ще бъде мобилизиран са единствено догатки, които не се обосновават с доказателства ", считат съдиите от Върховния административен съд. Те са решили да откажат бежанския статут, тъй като Стоцки не е имал проблеми с формалните управляващи и с полицията; не е имал етнически и религиозни проблеми, не е арестуван, задържан, съден или осъждан, заплашван, не му е оказвано физическо принуждение.

Материалът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР