Това са данните от последното социологическо проучване на „Галъп”, проведено

...
Това са данните от последното социологическо проучване на „Галъп”, проведено
Коментари Харесай

Социолози: Шуробаджанащината се приема за нещо нормално

Това са данните от последното социологическо изследване на „ Галъп”, извършено на 12 и 13 октомври измежду 800 души.

Това е доста висок дял, хората толкоз доста са привикнали с назначението на „ наши хора”, че към този момент го одобряват по формулировка за правилно, разяснява по bTV социологът Първан Симеонов от „ Галъп”.

Шуробаджанащината се приема за нещо обикновено, в смисъл широкоразпространено, добави той. Именно за това хората имат вяра повече на Елена Йончева, която упреква в шуробаджанащина, в сравнение с Делян Добрев, който се оправдава, посочи социологът.

Заради последните кавги ГЕРБ е изправена пред риск от загуба на поддръжка, само че това ще го покажат изследванията през идващите месеци, сподели още Симеонов.

" Шуробаджанащината не е притеснителна, защото обществото ни не се е модернизирало към момента . Това е естествената нравственос в племенното общество, която се трансформира в корупция в модерния свят. Това е разбирането, че би трябвало да уредиш своите родственици. Не е неестествено да свиеш доверието до кръга на околните си. У нас се чака овластеният човек да поставя роднините си на длъжности ", разяснява общественият антрополог Харалан Александров в Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че драмата е, че се опитваме непрекъснато да надхитрим себе си и сънародниците си, а най-после оставаме самите ние излъганите.

" Тези кавги не звучат прелестно за пред външния свят , а точно всички други с изключение на нашия жанр. Фактът, че ръководещите се избират с гласовете на народа, ги кара да считат, че законите не се ползват за тях. Огромна част от хората имат вяра, че редът в България е да се прикрепиш към "скритата власт ", уточни PR специалистът Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR.

Според Александров сега се бият 2 етики – обичайна и модерната. Сега се постанова да се вършим, че следваме европейската съвременна нравственос, само че ни е доста мъчно, добави още той.

"Трябва да отгледаме идващото потомство по съвременен метод и по по-малко обичаен. Имаме мощна корпоративна еднаквост, образец за това е реакцията на медиите към сътрудника си Виктор Николаев. Позволиш ли си да атакуваш медиите – незабавно получаваш плесници, а това е доста поучително ", посочи общественият антрополог.

В края на краищата, това, с което сме привикнали, мъчно може да се впише там, на където сме тръгнали, заключи PR специалистът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР