Това са четвъртите избори в България от април 2021 г.Страната

...
Това са четвъртите избори в България от април 2021 г.Страната
Коментари Харесай

BBC: Русия в сянката на изборите в най-бедната държава в ЕС frognews.bg

Това са четвъртите избори в България от април 2021 година

Страната е разграничена: тя е част от НАТО и Европейски Съюз, само че съветското въздействие остава мощно. Войната на Русия и окупацията на огромни територии от Украйна не са надалеч от тази нация, намираща се на брега на Черно море. 

Седмици откакто България изгони 70 съветски дипломатически чиновници през юни, обвинявайки ги, че работят против ползите на София, нейното прозападно държавно управление се срина. Русия към този момент блокира доставките на газ през април, откакто България се контракти с Европейски Съюз да не заплаща доставките си в рубли, а тогавашният министър председател Кирил Петков упрекна Кремъл, че е възприел тактичност на " хибридна война ", с цел да провокира рухването на държавното управление.

България получаваше повече от 90% от газа си от Русия, само че количеството беше малко - едвам 3 милиарда кубически метра годишно.

Седмици след рухването на държавното управление краткотрайната администрация разгласи през август, че е подготвена да приказва за обновяване на доставките.

Вицепремиерът Христо Алексиев обаче настоя тази седмица, че " няма желание да се водят диалози за сключване на нов контракт с Русия, а единствено да се получат към този момент контрактуваните количества, които " Газпром " дължи на България ".

Тези, които схващат енергийните потребности на България, не са впечатлени от политиците, които акцентират нуждата от съветски газ.

" Страхът, че българската енергийна система може да се срине без съветски газ, в действителност няма никаква основал България е относително дребен консуматор на газ - покрива към 12% от първичната потребност от сила, като по-голямата част се употребява в химическия бранш, стъкларската промишленост и доста дребна част - за битово отопление ", споделя Юлиян Попов от Европейската климатична фондация пред BBC.

Тогава кой прокарва концепцията, че страната не може да оцелее без съветски газ?

Според Асен Генов редица политически водачи в България намерено нападат нейното участие в НАТО и Европейски Съюз.

" Много политици в България намерено пропагандират прокремълски хрумвания и флиртуват с дългогодишната и надълбоко вкоренена визия, че българите дължат признателност на Русия ", счита той. 

Малцина имат вяра, че някоя обособена партия ще излезе от изборите на 2 октомври с болшинство, с цел да сформира сама държавно управление. И няма гаранция, че идната коалиция ще бъде по-стабилна от предходната.

Това, което българите желаят най-вече, е държавното управление да излезе с работеща тактика, която да се оправи с енергийната рецесия и да ги преведе през зимата.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР