Това са част от фрапиращите констатации в доклада на Инспектората

...
Това са част от фрапиращите констатации в доклада на Инспектората
Коментари Харесай

Прокуратурата още от 2020 г. си затваря очите за “Осемте джуджета” и никой не е наказан

Това са част от фрапиращите констатации в отчета на Инспектората към Върховната касационна прокуратура по проблема “Осемте джуджета ”,, с който разполагат от. 

 

От него излиза наяве, че управлението на прокуратурата е било наясно още през 2020 година за погазването на закона и серията от нарушавания на прокурорите, заели се със случая, който въвлече някогашния следовател Петьо Петров - Еврото в скандал с подкупване на прокурори и завладяване на бизнеси. 

 

Скандалното следствие на Антикорупционния фонд излезе на бял свят точно през 2020 година, когато страната се тресеше от антиправителствени митинги против кабинета на Бойко Борисов и тогавашния основен прокурор Иван Гешев. 

 

Според отчета на прокурора Марио Василев от Върховната касационна прокуратура нарушаванията от страна на прокурори и проверяващи са били известни, само че не са получили съответна глоба. Проверката на инспектората към Върховната касационна прокуратура от 2020 година, разкрива, че поради бездействието на ръководители в прокуратурата са вършени непозволени и незаконосъобразни дейности, голословни и случайни решения от страна на наблюдаващи прокурори по случая.

 

Неофициална оценка пресмята вредата на близо 5 млн. лв.. По време на чуването си във Висшия правосъден съвет Андрей Янкулов от АКФ изясни, че е изцяло допустимо страната ни да бъде наказана от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Тогавашният основен прокурор Иван Гешев, който бе отхвърлен предварително от поста си на фона на обвинявания в държане на каузи на трупчета, също е бил осведомен с констатациите. Върху отчета е сложил резолюция “запознат съм ”, само че нищо не е последвало. 

Прокурорите, които са позволили значителните нарушавания, не престават да са част от системата. 

 

Наблюдаващите прокурори по следствието са четирима - Георги Мойсев (определен и работи интензивно при започване на разследването), Дилян Деянов (основен), Ивета Маркович (добавена) и Кирил Пейчинов (определен към финала). В момента, след закриването на спецпрокуратурата през 2022 година, всички те са преназначени в разнообразни прокуратури. Георги Мойсев е редови прокурор в Софийската районна прокуратура, Дилян Деянов е назначен в Окръжната прокуратура в Перник, а Ивета Маркович - в Окръжната прокуратура в София. Кирил Пейчинов, с чието разпореждане са върнати конфискуваните злато и пари и който е разделил следствието на две за продължаващ арест на Явор Златанов, е назначен във Военноокръжната прокуратура в София.

 

Ръководителят на спецпрокуратурата по време на следствието Димитър Франтишек Петров се ползваше с доверието и поддръжката както на Иван Гешев, по този начин и на предшественика му Сотир Цацаров. През март 2021 година прокурор Франтишек беше нараснал в сан прокурор от ВКП и ВАП, а сега работи в Софийската окръжна прокуратура.

На две инстанции е отказано на Франтишек да бъде наложено дисциплинарно наказване - през юли 2022 година Върховният административен съд удостоверява решението на Прокурорската гилдия от март 2022 година

 

През последните седмици досегашния сподвижник на Гешев Борислав Боби Сарафов, който се разграничи от досегашния си шеф, а по-късно бе краткотрайно назначен на поста му, откакто Гешев бе отхвърлен, се зарече да стигне до дъното на случая и назначи инспекции. Докъде ще стигнат те, следва да стане ясно. 

 

Докладът на инспектората установи серия от нарушавания на закона, произвол и липса на наказания. В него има сериозни заключения за управлението на профилираната прокуратура, която е под опеката на Валентина Маджарова. Докладът показва, че институцията не е имала потенциал да организира качествени инспекции и да избегне отрицателните публични реакции. В изводите са посочени " груби престъпления ", които е следвало да получат съответно санкциониране.

 

Ръководството на прокуратурата е останало безмълвно и за констатацията, че целият проблем е можел да има друго развиване, в случай че са били взети своевременни ограничения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР