Това са безкрайно ценни предмети, благодарим на Министерството на културата

...
Това са безкрайно ценни предмети, благодарим на Министерството на културата
Коментари Харесай

Близо 900 уникални монети, конфискувани на граница от митничари, получи като дарение РИМ-Бургас

Това са безпределно скъпи предмети, благодарим на Министерството на културата и на митническите чиновници за добре свършената работа, сподели шефът на музея доктор Милен Николов

Безценни старинни монети получи като подаяние Регионалния исторически музей в Бургас. Културно-историческите полезности са били иззети на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ” от митнически чиновници в последните няколко години и след минали експертизи те са трансферирани към Министерството на културата, откъдето ги изпращат за предпазване в Бургас. Пред медии през днешния ден шефът на РИМ-Бургас доктор Милен Николов и зам.-директорът на Митница Бургас Красимир Фучеджиев дадоха детайлности за дарението.

Става въпрос за близо 900 монети и други културни полезности от разнообразни исторически интервали, иззети на митницата в интервала 2019-2021 година Те са били транспортирани незаконно през границата с Турция за експорт и облага, само че в този момент ще бъдат съхранявани в Бургас.

„ Огромни благодарности към митническите чиновници, само че и към Министерството на културата, което направи подобен жест към нас, като ни довери тези находки. Това са безпределно скъпи предмети, чиято стойност няма по какъв начин да се опише в пари. Сред тях са най-ранните монети, въобще сякани в света. Има и два оловни печата на Византийския император. РИМ-Бургас през днешния ден се трансформира в единствения музей в страната, който разполага с такива артефакти и скоро ще има екпозиция с тях ”, сподели шефът на Регионалния исторически музей доктор Милен Николов.

Зам.-директорът на Митници Бургас Красимир Фучеджиев пък даде детайлности за това по какъв начин са били открити въпросните предмети. По думите му общо 4 автомобила за 3-годишния интервал са били виновни за незаконния транспорт на артефактите.

„ Най-старите монети, за които заяви доктор Николов, са били скрити в кутии за цигари. С тях са били и византийските печати. Други монети са открити в джобовете на един от водачите. Най-сложен за разрешаване обаче беше казусът с най-голямото количество сходни артефакти, открити едновременно – общо 576 предмета, скрити във фабричните кухини на микробус. Били са пръснати на доста места в автомобила, само че всички са открити след щателна инспекция на нашите чиновници ”, сподели Красимир Фучеджиев.

Той акцентира, че цената на цялото количество монети и други исторически предмети за правосъдни цели възлиза на към 250 000 лева, само че действителната им стойност освен е неведнъж по-голяма, само че на процедура е неизмерима.

Предстои дарението, което през днешния ден РИМ-Бургас получи, да бъде структурирано и класифицирано по столетия и по интервали, след което да бъде презентирано пред необятната общност под формата на неповторима за страната ни експозиция. Монетите са от бронз, сребро, злато и олово.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР