Това реши Софийският градски съдИздирва се по две обвинения за

...
Това реши Софийският градски съдИздирва се по две обвинения за
Коментари Харесай

Европейска заповед за арест на Цветан Василев

Това реши Софийският градски съд
Издирва се по две обвинявания за пране пари от банкрутиралата КТБ

Определението не е дефинитивно

Софийският градски съд (СГС) позволи на прокуратурата да издаде Европейска заповед за арест за Цветан Василев по две закононарушения по член 253 Наказателен кодекс - за пране на пари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдът одобри, че няма действителност заплаха Василев да извърши закононарушение, само че има опция да се укрие. Освен това той е обвивен в тежки умишлени закононарушения, които се санкционират с отнемане от независимост от 5 до 15 година Определението предстои на обжалване пред Апелативния съд в София в тридневен период.

Произнасянето на Софийски градски съд е вследствие на законодателните промени, съгласно които издаването на ЕЗА към този момент не е единствено работа само на прокуратурата, а става след позволение от съд. Ако решението не се апелира или бъде доказано от по-горната правосъдна инстанция, Василев за следващ път ще бъде разгласен за търсене на територията на целия Европейски Съюз и даден на Интерпол, в в това число и на структурата в Белград.

Вече 10-та година шефът на банкрутиралата КТБ живее в Сърбия, до момента в който у нас задочно против него още преди 3 години стартира дело, по което са подсъдими още над 15 длъжностни лица, свързани с банката. Материалите за пране на пари са отделени от това главното дело “КТБ ” и по тях в този момент е новото искане за арест и екстрадиция на Василев. От управляващите в Белград преди години той получи политическо леговище, а локалните съдилища отхвърлиха да го екстрадират по искане от българска страна.

През 2022 година юристът му Константин Симеонов заяви, че комисия в Интерпол е разгледала негова тъжба и е установила, че издирването на Цветан Василев е по политически аргументи. По думите на Симеонов тогава в Интерпол са взели решение да изтрият всички данни в системата, свързани с Василев, защото казусът към този момент не отговарял на условията на интернационалната полицейска организация. През април 2023 година обаче стана ясно, че Интерпол търси още веднъж някогашния мажоритарен притежател на банкрутиралата КТБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР