Това реши парламентът с приети на второ четене промени в

...
Това реши парламентът с приети на второ четене промени в
Коментари Харесай

Много Важна Информация За Всички Българи, Които Са Жертва На Чси! Всичко Се Променя!

Това реши Народното събрание с признати на второ четене промени в Граждански процесуален кодекс. Те засягат най-вече ограничение пълномощията на ЧСИ и са инициирани в началото от омбудсмана Мая Манолова.

Невъзможността ответникът да бъде открит на посочения по делото адрес се установи минимум с три визити най-малко през една седмица. Най-малко едно от тях е в задочен ден.

Това предписание не се ползва, когато има събрани данни, че ответникът не живее на адреса, след информация от шефа на етажната благосъстоятелност, от кмета на съответното обитаемо място или по различен метод и е удостоверил това с изтъкване на източника на тези данни в известието.

Съдът служебно ще ревизира и местоработата на ответника и разпорежда връчване по местоработата, надлежно местослуженето или мястото за реализиране на стопанска активност.

Сроковете стопират да текат за страните през дните, оповестени за публични празници и по време на правосъдната почивка.

За предявените с една молба искове в отбрана на един интерес се събира една държавна такса върху защитавания интерес, без значение от броя на ответниците. Ако молбата е в отбрана на разнообразни ползи, минималната такса се събира от всички ползи.

Сборът от всички такси по осъществяването за сметка на длъжника в едно изпълнително произвеждане не може да надвишава за обвързване в размер до 10 на 100 от минималната работна заплата 30 % от минималната работна заплата; за дълг от 10 до 40 на 100 от минималната работна заплата - 40 на 100 от минималната работна заплата; от 20 на 100 до една минималната работна заплата - 50 % от минималната работна заплата; от една до две минимални заплати - 80 %.

В общия общ брой на таксите по осъществяването не се включват таксите по отношение на администриране на тъжби против дейности на правосъдния реализатор, както и за известяван на присъединени взискатели. В случаите, когато е доближат общият общ брой на таксите, и взискателят изиска нови изпълнителни дейности, таксите за тях са за негова сметка, не на длъжника.

Процентът на пропорционалната такса по изпълнителните каузи понижава с увеличение на интереса, като таксата не може да надвишава оптималния размер, избран в Граждански процесуален кодекс, взеха решение депутатите.

За обвързване в размер над четиридесет и пет минимални работни заплати този общ брой не може да надвишава една петнайсета от задължението, само че не по-малко от три минимални работни заплати.

На касационно обжалване пред Върховен касационен съд подлежат въззивните решения, в които съдът се е произнесъл по материалноправен или процесуалноправен въпрос, който е в несъгласие със наложителната процедура.

Обезпечение на иск за парично взимане против страната, държавните институции, общините и лечебните заведения не се позволява, както и върху вземания на лечебни заведения от НЗОК. Не се позволява поръчителство на иск за парично взимане посредством налагане на запор върху вземания, върху които не се позволява наложително осъществяване.

Остана досегашното състояние заявителят да може да изиска издаване на заповед за осъществяване и когато вземането, без значение от неговата цена, се основава на документ или извлечение от счетоводни книги, с които се откриват вземания на държавните институции, общините и банките. С този текст сметката ще заплаща българският жител, изясни от парламентарната естрада Мая Манолова.

Все отново тя означи, че с признатите досега промени се дава опция на длъжника да заплаща по-адекватни такси, изпълнен е и задължението за ограничение пълномощията на ЧСИ, само че счита, че стъпките за ограничение на банковите пълномощия са по-скромни, въпреки че длъжникът няма да бъде товарен с спомагателни такси и за дребен дълг да се желае запориране на цялото имущество.

Не би трябвало банката да има свръхправомощия и без всякаква инспекция да се доставя с изпълнителен лист в случаите, когато е позволила неточност, и по тази причина е добре самостоятелни движимости лица да ревизират дали правилно е сметнато дължимото по лихвите, посъветва омбудсманът.

Данаил Кирилов от ГЕРБ отбрани банките да получават с преимущество изпълнителни листове.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР