Това разкрива стенограма на временна комисия в 48-ото Народно събраниеДепутатите

...
Това разкрива стенограма на временна комисия в 48-ото Народно събраниеДепутатите
Коментари Харесай

Играта с Gemcorp и IP3 тръгнала от „Дондуков“ 2

Това разкрива стенограма на краткотрайна комисия в 48-ото Народно заседание
Депутатите приготвят отчет по проблема, в него ще написа за рисковете от подписването на документа

Поне пет нарушавания откриват специалистите

Първите диалози по точките от тайнствения Меморандум за 1 милиарда $ сред България, IP3 и Gemcorp са почнали в президентството, само че без на никое място да се загатва Gemcorp. Инициативата на американската компания IP3 е била до президента Румен Радев за среща и за подпомагане, излиза наяве от стенограмата на съвещанието на краткотрайната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия към въпросния документ.

Според хронологията, показана от настоящия длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов, през лятото на 2021 година е пристигнало искане за среща сред някогашния дипломат на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер, която е дипломат по самодейността “Три морета ” в Атлантически съвет на Съединени американски щати и CEO на IP3 - адмирал Майкъл Хюит (в пенсия от армията на САЩ). “Впоследствие е извършена една среща в президентската институция, на която е показана информация за опцията на IP3 за създаване на дребни модулни реактори - карам по мемоари, и тяхната употреба, каква среща е извършена от IP3 в Полша, какви връзки са имали с президента и по този начин нататък. Срещата мина в президентската институция, а след това по имейла беше изпратен този меморандум ”, декларира Димитър Стоянов пред депутатите от краткотрайната комисия.

От президентството изпращат Меморандума към Министерство на енергетиката за мнение, само че такова не се получава, излиза наяве още от стенограмата на съвещанието на краткотрайната комисия.

Тази седмица се чака краткотрайната комисия да излезе и с отчет по Меморандума, а депутати разясниха пред “Труд News ”, че все още са най-малко пет, само че има и евентуални опасности за енергийната сигуросност. Една от значимите постановки в него ще е, че липсва Решение на Министерския съвет за одобрение на плана на Меморандум и за упълномощаване на министъра на енергетиката да го подпише от името на България, безапелационни са адвокати и енергетици. Факт е, че няма и координиране на Меморандума с Европейската комисия според Договора за европейска общественост за атомна сила.

В същото време въпросите към Меморандума са причина в министерството на енергетиката да трансформират вътрешните правила. Очевидно ще бъде затегната системата на документите, тъй като по правенето, нито за съгласуването на документа няма никаква изясненост, признават висши чиновници на ведомството. Според служебния енергиен министър Росен Христов, самият той не е разкрил отчети за визити на предшественика си в Азербайджан, Турция, Съединени американски щати.

“Няма разбори и някаква логическа подготовка на документи по доста други въпроси, в това число правенето на плановете по Плана за възобновяване и резистентност по отношение на вложения, които касаят този меморандум. Няма информация за други такива да са водени или интензивно да са търсени някакви други възможности на Gemcorp ”, декларира служебният енергиен министър Росен Христов пред депутатите от краткотрайната комисия. И още: “За да се ръководи Министерството като една сериозна държавна конструкция, е значимо за всички стратегически срещи и пътувания да има записи и отчети, които да се архивират в деловодството по този начин, че в следствие да бъдат употребявани за по-мащабни цели ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР