Това разказа пред bTV д-р Цветанка Цолова, която заедно с

...
Това разказа пред bTV д-р Цветанка Цолова, която заедно с
Коментари Харесай

Разказът на лекарка, задържана в Босилеград

Това описа пред bTV доктор Цветанка Цолова, която дружно с още двама български медици бяха арестувани в петък, до момента в който преглеждат българи в Босилеград .

По думите й, задачата на сръбската полиция е била да бъдат сплашени българите, живеещи в града, който се намира единствено на няколко километра от сръбско-българската граница.

Д-р Цолова добавя, че когато тя и двамата й сътрудници са пристигнали в Босилеград, пред Българския културно-информационен център, където е трябвало да преглеждат, към този момент са се били събрали над 50 души.

"Прегледах четирима пациенти, не бях завършила с четвъртия, когато настъпи някаква блъсканица. Изведнъж споделиха: „ Прекъснете, елата до горе да се качим “. Събраха ни документите като на нарушители. Започнаха да пишат някакви протоколи – с какво се занимаваме, какво носим. И откакто си завършиха този документ до последната дребна буквичка, внезапно споделиха: „ Хайде, елате в този момент с нас “.

Един по един в партизанска редица ни натовариха в полицейска кола . Гледката, която беше пред културния дом, беше потресаваща! Беше обкръжен с служители на реда! Все едно се случва фактически нещо чрезвичайно! Едва ли не дрога дистрибутираме. Хората – по прозорци, в профил... стопираха да вървят, да продават, всички гледат... ", добавя лекарката.

В сектора документите на нашите медици са взети, само че не са им дадени никакви пояснения за какво са арестувани. Те остават там близо 6 часа.

"Усмихваха се, бяха доста благи, предлагаха ни кафета, сокчета. На въпроса: „ Кога ще ни върнете персоналните карти? “, незабавно се активизираха – кой излиза, кой не дава отговор... Съвсем несъмнено беше проведена акция и то за да не бъдат прегледани тези българи и още повече – да бъдат сплашени ", безапелационна е доктор Цолова.

Тя споделя, че е напуснала Босилеград с огромна горчилка.

"Своя дискомфорт и този на сътрудниците ми го подценявам, тъй като той минава. Но тези хора остават там с проблемите си. И е доста тъжно, тъй като са доста доби, доста изстрадали и са същински българи ", добавя лекарката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР