Това призоваха в писмо до Петкова десните формации ДСБ/Нова Република,

...
Това призоваха в писмо до Петкова десните формации ДСБ/Нова Република,
Коментари Харесай

Пет партии настояха за огласяване на доклада за ”Белене”

Това приканиха в писмо до Петкова десните обединения ДСБ/Нова Република, “Да, България”, "Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС.

Изводите от отчета бяха показани преди десетина дни и стана ясно, че нова нуклеарна мощ е жизнеспособна.Цената на новата мощ е към 10.5 милиарда евро, при заемни средства за 70 % от цената на плана и рента 4.5%.

Обяснено бе, че отчетът на Българска академия на науките съдържа 1000 страници, само че те няма да бъдат оповестени, както и данните, на чиято база са правени сюжети и модели за дефицит на електрическа енергия в страната и в района и които са били подадени от БЕХ.

Точно това обаче провокира рецензиите на партии, специалисти и неправителствени организации, защото не може да се направи самостоятелна оценка на входящите за сюжетите данни и на самите модели.

Ето и цялото намерено писмо на петте партии

"Когато отчетите в енергетиката са секрети, жителите постоянно заплащат многомилионна сметка

До Министъра на енергетиката – госпожа Теменужка Петкова От ДСБ/ "Нова република ", Движение “Да, България”, Политическа партия "Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС

Уважаема г-жо Петкова,

На 30.01.2017 година, по Ваше искане, БЕХ подписва контракт с Българска академия на науките за правене на отчет за българската енергетика, в който главен фокус би трябвало да бъде АЕЦ „ Белене”.

От наше запитване към Министерския съвет излиза наяве, че окончателният отчет би трябвало да бъде подготвен в края на март 2018 година Междувременно дружно с Българска академия на науките организирахте обществено оповестяване на резултатите от разбора и бяха употребявани думите „ жизнерадостен проект”. В тази връзка желаеме да Ви обърнем внимание на следното:

1/ Вие правихте проверка на разноските по АЕЦ „ Белене” като шеф на АДФИ и открихте основни нарушавания, в това число, че е поръчвано съоръжение без повсеместен контракт. Тогава настоявахте за бистрота. Въпросният отчет на Българска академия на науките е поръчан от Вас и Вие носите отговорността, че остава прикрит за обществото.

2/ Ние, жителите, плащаме за отчета на Българска академия на науките през нашите налози, само че не можем да се срещнем с неговото наличие.

3/ За да се провежда показване на резултати, каквото вие направихте с Българска академия на науките, следва анализът да е подготвен. Няма логичност да правиш конференция и да представяш сюжети, без да си изготвил аналитичните материали. След като имате подготвеност да вършиме обществени представяния, значи би трябвало да можете и да публикувате направените разбори.

4/ Между предоставените няколко страници документално обобщение и устните пояснения по време на общото ви събитие с Българска академия на науките, вършат усещане основни разминавания в изводите, които могат да бъдат направени. Това е спомагателна причина да пожелаваме отчетите.

5/ Искаме да Ви напомним, че по доста мотиви обещавахте гласност и отчетност. Да не се окаже, че се връщаме във времената на тройната коалиция, водена от Българска социалистическа партия, която подписваше контракти, сътвори по този начин наречения „ огромен шлем”, а документите и договорите оставаха скрити за българското общество.

Обръщаме се към Вас с гледище за гласност на направените материали от Българска академия на науките и всички междинни резултати. След като сте подготвени да обявите на обществено събитие резултати от проучванията, значи те са към този момент налични.

Обръщаме Ви внимание, че в отговор, който получихме от БЕХ на 18.10.2017 година се споделя, че към този момент са им предадени междинните резултати. В противоположен случай всички Ваши обещания за намерено ръководство ще се окажат просто прахуляк в очите на хората! ", пишат петте партии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР