Това предвижда проекта за нова Наредба за превоз на пътници

...
Това предвижда проекта за нова Наредба за превоз на пътници
Коментари Харесай

Въвеждат нови правила за градския транспорт в София

Това планува плана за нова Наредба за транспорт на пасажери и условия за пътешестване с всеобщия градски превоз на територията на Столична община.

Наредбата е напълно нова, поради въвеждането на "зелен " и "бял " билет в градския превоз при замърсен въздух, с стартирането на нощен превоз и внедряване на електронната система за таксуване, оповестиха от транспортната комисия.

В момента санкцията за пасажер без билет е 50 лв., само че в случай че откаже да я заплати, му пишат акт за 200 лв.. С измененията оптималната санкция към този момент ще е 50 лв..

Според вносителите на наредбата гратисчиите ще намалеят след въвеждането на електронната билет система, тъй като са написани редица ограничения, измежду които и видеоконтрол.

Отпада и условието за пробиване на билет за багаж в градския превоз.

"Спираме да желаеме пари на хора с куфари в публичния превоз ", разяснява зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков.

С един билет или карта пасажерът ще може да транспорти персоналния си багаж колкото е във опциите му, изясни той.

Промяна в цената на билета и картите за градския превоз няма, само че се планува 4 лв. карта за нощен превоз.

Наредбата вкарва "зелен " и "бял " билет при превишаване на нормите на замърсяване на въздуха в София. Зеленият билет остава на цена на 1 лев, а белият ще е безвъзмезден.

Новата разпоредба е утвърдена от транспортната комисия на СОС и ще бъде оповестена до дни за едномесечно публично разискване на уеб страницата на Общинския съвет. След това документът ще бъде гласуван от СОС. Очаква се да влезе в действие до пролетта.

Електронната билет система ще се случи най-рано след две години. В момента процедурата за избор на реализатор се апелира, заяви шефът на ЦГМ Красимир Петров. Ще има и 6 месеца пробен период, който да откри разстояние или време да регистрира транспортният документ.

Новата разпоредба разписва всички софтуерни способи за закупуването на е-билет - телефон, дебитна или кредитна карта. Хартиеният билет обаче няма да се "пенсионира ".

До пролетта ще тръгне пробно нощен превоз в София. Ще има няколко линии, които ще се пресичат в центъра, само че към момента не е конкретизирано кои ще са те, заяви Петров.

Сигурно е обаче, че метрото няма да работи през нощта. Причината е, че метрото имало потребност от софтуерно време за престой, а и бил най-скъпият превоз, обясниха от транспортната комисия.

Сигурно е и, че картата за градски превоз няма да важи за нощно напредване, защото това е спомагателна услуга, която не е включена в цената й.

"Синя зона " няма да нарастне към този момент , стана ясно от думите на Зарков във връзка думите на премиера Бойко Борисов, който по-рано предложи Столична община да направи скъпа зона за коли в центъра на София.

Зарков изясни, че комисията е обсъждала вид за двойно повишаване на "синя зона " т.е. да стане 4 лева на час, само че по софтуерни аргументи е станало ясно, че това към този момент не може да стане. Това обаче не значи, че в различен стадий това няма да се случи, посочи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР