Това представляват в момента откритият плувен басейн и алеята за

...
Това представляват в момента откритият плувен басейн и алеята за
Коментари Харесай

Позицията на кмета на Благоевград по отношение на парк „Бачиново“

Това съставляват сега откритият плувен басейн и алеята за „ Бачиново “.

Въпреки Ковид и рецесията след него, макар войната, която въздейства върху всички сфери на публичния живот, макар огромното закъснение за европейско финансиране и неналичието на КОНКРЕТНИ стратегии, по които да се получи такова, Благоевград съумя да получи опция за финансиране, посредством което да изградим открития плувен басейн и цялата среда към него, представляваща по наличието си познатият на хората парк „ Бачиново “.
Ще се опитам да поясня няколко неща в тази връзка на малко по-достъпен и понятен език:
✅Финансирането се реализира посредством ЕВРОПЕЙСКИ финансов механизъм, а НЕ ОТ ТЪРГОВСКА БАНКА. Паричните средства постоянно се движат по банков път и по тази причина се употребява комерсиална банка, само че утвърждението на плана се прави от Фонд ФЛАГ, по който се финансират всички европейски планове.
✅ Финансирането е ЦЕЛЕВО, което значи, че може да бъде употребявано САМО и само за задачите на този план, а не за каквото си реши кметът на общината.
✅ПОЕМАНЕТО НА ДЪЛГ е напълно друг финансов инструмент от ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗАЕМ, точно по тази причина и звучат по друг метод. Поемането на дълг значи, че Община Благоевград може да се оправи сама със личния си бюджет и то при днешните условия с този план, а не че ще залага или ипотекира някаква благосъстоятелност. За образец желая да дам нашата страна, която единствено за тази година е планувала в бюджета си вдишване на дълг в размер на 7.3 милиарда лв.. За прилежащата ни страна Гърция мисля, че е ненужно да давам образец по какъв начин живеят хората, макар огромния дълг, който имат.
✅Такси и налози на поданици на община Благоевград НЯМА да бъдат променяни поради осъществяването на този план! Няма никаква връзка сред плана и налозите!
✅Колкото повече се бавим с развиването на Благоевград, толкоз повече ще изоставаме от другите. Живеем в толкоз динамични времена, в които животът нараства с всеки минал ден. Времето е скъп капитал! Неслучайно Общини като Бургас, Варна, Пловдив, Русе и други са кандидатствали като бенефициенти по същия финансов механизъм.
✅Общината няма за цел да основава работни места, само че Общината има за цел да основава положителни условия за живот на жителите и гостите на Благоевград. И тези условия ще довеждат до това, че от ден на ден хора, както и вложители да се насочват за туризъм или местоживеене в Благоевград.
✅За пръв път в открития басейн ще потече минерална вода, която е едно от огромните благосъстояния на нашия град, само че доста малко хора знаят за нея. Ние имаме това благосъстояние действително и то не попада единствено в герба на Благоевград. Досещате ли се за обитаемо място, което да има минерална вода и да не е построило басейн?! Без значение дали е град или село, всяка общественост се възползва от това, а Благоевград е регионален град и има инфраструктура тъкмо за такова оборудване.
✅Ще се построи съвременен паркинг за транспортните средства.
✅ Ще се реновират по най-модерен и ЕКОЛОГИЧЕН метод прилежащите площи към басейна, които в действителност съставляват познатия Ви парк „ Бачиново “. НЯМА да има урбанизация и бетон, каквито неистини се тиражират, а ще е тъкмо противоположното – подмяна на асфалта с щадящи природата материали, създаване на екопътеки и велотрасета, пешеходни мостове над реката, осветяване, поливни системи, допълваща растителност и доста други неща, за които жителите сами дадоха хрумвания.
✅Проектът ще се осъществя напълно върху земи, които са общинска благосъстоятелност и по настоящи в детайли устройствени проекти все още. Няма да се прави изменение на Общ устройствен план!
✅И всичко това ще бъде ОБЩИНСКА благосъстоятелност, а не частна, не на някой другар на кмета, да вземем за пример. По този метод ще подсигурявам, че тези богатства ще бъдат за ВСИЧКИ, без значение от това кой е кметът на общината.
✅Още, когато тази тематика влезе и заинтригува за първи път благоевградската общност, аз се вслушах в гласовете на хората, разбрах техните страхове, заради което и отдръпнах предлагането си в частта, касаеща закрития басейн, въпреки да съм уверен в триумфа и на тази част от плана. Няма по какъв начин да отдръпва обаче опцията да изградим басейн за децата на Благоевград и да създадем още по-красив нашия парк „ Бачиново “!
Важно е да подчертая, че след приемането на стратегиите за бъдещото европейско финансиране и при вероятно съществуване на безплатно финансиране на плана или елементи от него по някоя от тях, то получените в този момент средства могат да се употребяват като мостово финансиране, точно тъй като са по европейски финансов механизъм ФЛАГ. Или по-простичко казано, в случай че се появи безплатно финансиране по някоя от стратегиите, то получените в този момент средства ще бъдат безплатни.
По тези аргументи и с тези претекстове, внесох в Общински съвет предлагането за създаване на открития плувен басейн с довеждане на минерална вода, създаване на паркинг и създаване на огромна паркова зона към басейна. Стойността на плана е в оптимален размер не НА, а ДО 17 348 339 лв. и паричните суми могат да бъдат усвоявани, едвам след осъществяване на законовите процедури и потвърденото осъществяване на дейностите.
Този план е един от основните за развиването на Благоевград и аз се надявам той да не бъде спиран с празно говорене и подправена угриженост за бъдещето, откакто точно такива планове отварят бъдещето на нашата община. Енергията на общинските съветници, както и на гражданското общество, би трябвало да бъде ориентирана не в посоката ДАЛИ да се случи, а КАК ще се случи. Това е същинският надзор върху кмета и по този начин би трябвало да бъде!
И за край желая да кажа, че това не е планът на кмета, а е план на Благоевград, без значение кой е кметът! Аз нямам самоцел и моята философия е, че няма нещо непременно, тъй че каквото реши Общински съвет, това да бъде!
Благоевград е нашият общ дом и той ще бъде подобен какъвто си го създадем ние самите!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР