Това предаде ТАСС, като се позова на агенция АНСА. По

...
Това предаде ТАСС, като се позова на агенция АНСА. По
Коментари Харесай

Референдумът в италианската провинция Венето е вече валиден

Това съобщи ТАСС, като се базира на организация АНСА. По предварителни данни към 19 ч. локално време там са дали своят вот 51,9 %. Гласуването ще продължи до 23 ч. локално време (полунощ българско). За автономност се гласоподава на референдум през днешния ден и в северната италианска област Ломбардия. В двата референдума са приканени да изразят мнението си към 12 млн. души. Населението на двете области е общо 20 млн.

 © Българска телеграфна агенция
Те би трябвало да отговорят дали желаят районните управляващи да получат повече компетенции, като най-много се има поради по-голяма част от събираните налози да остават в регионалните хазни. Референдумите имат съвещателен темперамент и резултатът от тях няма да има директни последици, защото италианската конституция планува, че избрани степени на районни компетенции са вероятни единствено посредством договаряния с страната.
 Референдум за по-голяма автономност в две италиански провинции Референдум за по-голяма автономност в две италиански провинции
Днес в две от най-богатите северни области в Италия - Венето и Ломбрадия - се организира референдум. Близо 12 милиона души би трябвало да кажат дали желаят да...

Ако стремежите за автономност бъдат подкрепени от гласоподавателите, водачите на районните администрации - губернаторите - в действителност ще получат национален мандат за начало на този развой. Макар че признава законността на гласуването, държавното управление на Италия го счита за " безполезна политическа стъпка ", защото конституцията разрешава да се стартират договаряния за автономност и без провеждането на референдум. В Италия има 20 области, пет от които по исторически или географски аргументи имат самостоятелен статут - Трентино-Алто Адидже, Вале д`Аоста, Фриули-Венеция Джулия и двата огромни острова - Сардиния и Сицилия. Автономният статут, в частност, им разрешава да задържат за себе си забележителна част от събираните на техните територии налози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР