Това предаде АФП, цитирана от БТА. Турските власти обвиняват Гюлен,

...
Това предаде АФП, цитирана от БТА. Турските власти обвиняват Гюлен,
Коментари Харесай

Започна процесът срещу журналистите от ”Заман”

Това съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Турските управляващи упрекват Гюлен, че стои зад опита за прелом през юли 2016 година

Вестник "Заман " и британската му версия в. "Тудейс заман " бяха сложени под държавен надзор през март 2016 година преди да бъдат закрити през юли същата година след осуетения опит за прелом.

Трийсет и един публицисти и управителни представители на вестника са съдени в границите на процеса, който се откри през днешния ден в правосъдна зала към пандиза в Силиври край Истанбул.

Двайсет и двама от подсъдимите са сложени под арест, а останалите девет са оставени на независимост при избрани условия или се укриват от управляващите, прецизира Анадолската организация.

Подсъдимите, които са упрекнати в опит за събаряне на държавното управление и в принадлежност към терористична организация, рискуват да получат няколко доживотни присъди затвор, в случай че бъдат приети за отговорни. Сред подсъдимите, сложени под арест, са двама от главните анализатори на вестника - Мюмтазер Тюрконе и Шахин Алпай.

Това е най-новият развой против публицисти в Турция, отбелязва Агенция Франс Прес.

Най-голямо медийно внимание до момента бе отделено на почналия в края на юли развой против 17 публицисти от опозиционния в. "Джумхуриет ".

Според бранителите на правата на индивида тези процеси са сигнал за упадъка на свободите в Турция след опита за прелом, последван от всеобщи чистки, засегнали сериозно настроените среди в обществото - прокюрдски депутати, медии и неправителствени организации.

Според уеб страницата Р24, профилиран в областта на свободата на медиите, близо 170 публицисти са арестувани в Турция. Страната е на 155-то място от 180 страни в класацията за 2017 година за независимост на медиите на организацията "Репортери без граници ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР