Това прави 65.63% избирателна активност. С бюлетини право на глас

...
Това прави 65.63% избирателна активност. С бюлетини право на глас
Коментари Харесай

65.63% от имащите право на глас съдии са гласували за нови членове на ВСС

Това прави 65.63% изборна интензивност. С бюлетини право на глас са упражнили 146 съдии, а електронно/дистанционно са дали своят вот 1296 съдии. В момента изборните комисии обработват резултатите, с цел да разгласят кои от претендентите са определени за членове на Висш съдебен съвет.

В момента изборните комисии обработват резултатите, с цел да разгласят кои от претендентите са определени за членове на Висш съдебен съвет.

Избирателната интензивност е над 50%, което значи, че изборът ще бъде законен. Ако броя от 6 членове на Висш съдебен съвет не бъде попълнена, на следващия ден ще има второ гласоподаване, където вотът ще бъде годен, в случай че са дали своят вот повече от 33% от съдиите. Изборът ще бъде по вишегласие - от най-вече получилия гласове до минимум получилия.

Скоро Народното събрание също би трябвало да попълни своята квота във Висш съдебен съвет - и то с квалифицирано болшинство от 160 депутати. Дали Народното събрание ще заседава или не, ще разберем през идващите седмици, само че вероятността то да излъчи свои представители преди октомври, когато би трябвало да стартира работа новият Висш съдебен съвет, е доста дребна, тъй като даже процедурата още не е почнала.

В момента се води дело в Конституционния съд по отношение на към този момент изтеклия мандат на инспектората на Висш съдебен съвет, който към този момент две години не е подменян. От решението на това дело можем да изпаднем в два проблема:

Ако бъде решено, че мандатът на инспектората се приключва, това ще важи и за самия Висш съдебен съвет - т.е. от октомври той ще би трябвало да работи в извънредно скъсен състав - професионалната кота и тримата по право. Това прави 14 от 25 души

Другият вид е актуалният Висш съдебен съвет да продължи да работи, до момента в който се образува напълно новия състав от професионалната и политическата квота.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР