Това поражда съмнения за непрозрачност, пише в позиция на партията

...
Това поражда съмнения за непрозрачност, пише в позиция на партията
Коментари Харесай

СЕК: Съветниците ни не бяха поканени за обсъждане на Бюджет 2024 на Община Бургас


Това поражда подозрения за неяснота, написа в позиция на партията

Общинските съветници от Политическа партия „ Средна европейска класа “ изпратиха до медиите позиция, в която показват недоволството си, че не са били поканени да вземат участие на предварителна среща за разискване на бюджета на Община Бургас за 2024 година.

„ Срещата, проведена от ръководещото болшинство от ГЕРБ и помощници, бе затворена за медии, само че също и за някои общински съветници. Въпреки че се организираше в залата на Общинския съвет, на нея бяха поканени единствено избрани общински съветници и представители на локалната администрация  и това поражда съмнения в неналичието на бистрота. Изключването на опозиционните партии, в това число " Средна европейска класа " (СЕК), " Продължаваме Промяната " и " Възраждане ", повдига въпроси по отношение на демократичните процеси в Oбщина Бургас. Тази обстановка подтиква към размисли за неравнопоставеността, непрозрачността и евентуалната операция в процеса на взимане на решения в локалния парламент “, се споделя в позицията на Политическа партия СЕК.

„ Противно на формалните изказвания за бистрота и неприкритост при ръководството на Община Бургас, тази среща изглеждаше като опит за събиране на поддръжка измежду избрани общински съветници, като в същото време се изключва гласът на опозицията. Такива дейности пораждат въпроси за действителната цел на срещата ”, пишат съветниците от Средна европейска класа.

„ Председателят на Общински съвет - Бургас Михаил Хаджиянев съобщи, че опозицията не е била особено поканена, само че е добре пристигнала на срещата. Това изказване оставя усещането за опит да се избегне директното изключване на опозицията, макар че обстоятелствата приказват противоположното,‘‘  разяснява Иван Иванов, общински консултант от СЕК, който добави че: 

„ Поканени на срещата са били тези общински съветници, които са подкрепили нарастването на такса битови боклуци и синя зона с 30%. “ /таксата за паркиране в синята зона не е променяна от основаването й през август 2010  г., а такса боклук - от 2009 година - б.р./

 „ Този случай демонстрира проблем в работата на Общинския съвет и потребността от повече неприкритост и равнопоставеност в присъединяване на всички политически сили в основните полемики. Оттук нататък следва публично разискване на бюджета с жителите, което по предписание би трябвало да предлага опция за повече бистрота и ангажиране на необятен кръг заинтригувани страни. За страдание доста постоянно тези публични разисквания се вършат по метод, който затруднява жителите на общината. През годините е имало случай, в който проектобюджета се разгласява малко преди самото разискване или въобще не се разгласяват елементи от него. Също по този начин доста постоянно срещите се вършат в неудобно  за жителите време, в това число и в работни часове, което затруднява искащите да участват. Да не приказваме за разисквания и срещи в залата на Общинския съвет, в които не са известени всички общински съветници. Ние сме твърдо срещу тези практики и ще продължим да се борим против тях и да ги осветяваме “, разяснява Стоян Царев, зам. ръководител на Средна европейска класа.

От СЕК считат, че това подкопава основите на демократичното ръководство и равнопоставеността на политическите партии в процеса на взимане на решения.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР