Това показват данни от проучване на изследователския център „Тренд” по

...
Това показват данни от проучване на изследователския център „Тренд” по
Коментари Харесай

Калфин: 300 хил. души въобще не търсят работа

Това демонстрират данни от изследване на изследователския център „ Тренд” по поръчка на фондация „ Фридрих Еберт”.

Бройката е доста по-голяма от предстоящата, призна пред bTV някогашният обществен министър Ивайло Калфин. По думите му това е 10% от трудовата мощ у нас и тези хора могат да се трансфорат в огромен запас за стопанската система.

Сред тези в сходно състояние 17% си признават, че при опция работят „ на черно”, а 10% показват, че имат приходи от сезонна работа в чужбина. По-притеснителен е огромният брой запитани, които разчитат единствено и само на приходите на различен член от фамилията. В същото време множеството имат деца. „ Това генерира беднотия и разделяне в обществото”, акцентира Калфин, като добави, че етническите разлики не са толкоз огромни.

Над половината от интервюираните са изявили подготвеност да стартират работа против съответно възнаграждение, като в множеството случаи приказваме за заплащане в границите на 1000 лева месечно, демонстрира изследването.

Висшистите са по-мотивирани, като измежду тях доминира и мнението, че човек, който отхвърля препоръчана му работа, не би трябвало да получава пари от страната.

Смущаващо е, че 80% от запитаните търсят работа благодарение на околните си:

„ Това е една огромна въпросителна пред институциите, хората не се обръщат към институциите”, сподели някогашният вицепремиер.

Калфин означи, че тези над 50-годишна възраст всеобщо не се записват на курсове за преквалификация, не вършат нищо и чакат един ден да получат обществена пенсия. Голяма час от хората отхвърлят да пътуват на 50 км до работа при обезпечен заплатен превоз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР