Това показва Инструментът е бил използван за проследяване на симпатизантите

...
Това показва Инструментът е бил използван за проследяване на симпатизантите
Коментари Харесай

The New York Times: Nokia помага на Кремъл да шпионира критиците на Путин

Това демонстрира

Инструментът е бил употребен за следене на симпатизантите на съветския опозиционер Алексей Навални, който бе токсичен с Новичок. Разследващите споделят, че са били прихванати телефонни позвънявания на различен зложелател на Кремъл, който по-късно е бил погубен.

Така наречената Система за оперативни проверяващи действия (СОРД) евентуално се употребява и към този миг, защото президентът Владимир Путин арестува и заглушава всеки глас срещу войната. В продължение на повече от пет години Nokia дава съоръжение и услуги за свързване на СОРД с най-големия съветски снабдител на телекомуникационни услуги, MTS, съгласно документите на компанията, получени от The New York Times. Въпреки че Nokia не създава технологията, която прихваща връзките, документите разкриват по какъв начин тя работи със свързани с страната съветски компании за обмисляне, усъвършенстване и премахване на неизправности при връзката на системата СОРД с мрежата MTS.

Основната съветска разследваща работа ФСБ употребява СОРД, с цел да подслушва телефонни диалози, да прихваща връзка по мейл и текстови известия и да наблюдава други връзки в интернет. Андрей Солдатов, специалист по съветското разузнаване и цифрово наблюдаване, който прегледа някои от документите на Nokia по искане на The Times, сподели, че без присъединяване на компанията в СОРД би било на практика невероятно такава система да действа.

Nokia, която не оспори достоверността на документите, съобщи, че съгласно съветското законодателство се изисква да създава артикули, които да разрешат на съветски телекомуникационен оператор да се свърже със системата СОРД. Други страни също са отправили сходни претенции, показват от компанията. Nokia също по този начин съобщи, че не създава, конфигурира или обслужва съоръжение на СОРД.

“Nokia няма опция да управлява, да реализира достъп или да се намесва в каквито и да било законни благоприятни условия за прихващане в мрежите, които нашите клиенти имат и ръководят “, се споделя в изказване на компанията.

MTS не отговори на претенции за коментар.

Документите, обхващащи интервала от 2008 до 2017 година, демонстрират в детайлности, които до този миг не са били известни, че Nokia е знаела, че разрешава съветска система за наблюдаване.

Прегледаните от The Times документи са в размер на близо 2 терабайта и съдържат вътрешна връзка на компанията, мрежови схеми, контракти, лицензионни съглашения и фотоси. От тях излиза наяве че Nokia има доста по-дълбоки знания за програмата. Сред документите има и преписка, от която излиза наяве, че финландската компания е изпращала свои инженери да ревизират СОРД, както и детайлности за работата на компанията допълнително от дузина съветски уеб сайтове, фотоси на мрежата на MTS, обвързвана със СОРД етажни проекти на мрежови центрове и указания за инсталиране от съветска компания, която е направила наблюдението съоръжение.

Какво е СОРД

СОРД е система, която датира най-малко от 90-те години на предишния век. Тя прилича систмите, употребявани от правоприлагащите органи по света за подслешване и наблюдаване за битка с престъпността. От производителите на телекомуникационно съоръжение като Nokia постоянно се изисква да подсигуряват, че такива системи за законно прихващане, действат безпроблемно в информационните мрежи. В демократичните страни полицията нормално е длъжна да получи правосъдна заповед, преди да търси данни от снабдители на телекомуникационни услуги.

В Русия обаче системата СОРД заобикаля този развой и работи като черна кутия за наблюдаване, която може да взема всевъзможни данни, които ФСБ изиска, без какъвто и да било надзор.

През 2018 година Кремъл одобри ремонти в закона, с които се изисква от интернет и телекомуникационните компании да разкриват информационни данни на управляващите даже без правосъдно предписание. Властите също по този начин задължиха фирмите да съхраняват телефонни диалози, текстови известия и електронна преписка до шест месеца и история на интернет трафика за 30 дни. Освен това СОРД работи паралелно с обособена система за цензура, която Русия е създала, с цел да блокира достъпа до избрани интернет страници.

Граждански организации, адвокати и деятели подлагаха на критика Кремъл, че употребява СОРД с нечисти цели - шпионира съперниците и критиците на Путин. Според тях системата съвсем несъмнено сега се употребява против критиците на по този начин наречената от Кремъл " военна интервенция " на Русия в Украйна.

Nokia е най-известна като пионер на мобилните телефони. Продаде бизнеса си през 2013 година, откакто Apple и Samsung започнаха да преобладават на пазара. В момента натрупа по-голямата част от своите 24 милиарда $ годишни продажби посредством телекомуникационно съоръжение и услуги, тъй че телефонните мрежи да могат да действат.

Приблизително 480 милиона $ от годишните продажби на Nokia идват от Русия и Украйна, или по-малко от 2 % от общите й доходи, съгласно компанията за пазарни изследвания Dell’Oro.

През последното десетилетие Кремъл стана сериозен във връзка с кибер шпионажа и доставчиците на телекомуникационно съоръжение бяха законно задължени да дават портал за шпиониране. Ако Nokia не се бе съобразила, се предполагаше, че съперници като китайския телекомуникационен колос Huawei бяха подготвени да го създадат.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР