Това показа разследване на Нова телевизия. В него скрита камера

...
Това показа разследване на Нова телевизия. В него скрита камера
Коментари Харесай

Шофьори принудени да манипулират тахографите на тирове

Това сподели следствие на Нова телевизия. В него скрита камера демонстрира по какъв начин подставено лице кандидатства за работа като водач и получава от възможния си предстоящ началник първи уроци по подправяне на данни. В някои случаи това се оказва значимо условие, с цел да получиш работата.

На бъдещия лидер се изяснява къде се поставя и по какъв начин работи магнитът, с който се манипулира тахографа на камиона. Той следи с каква скорост карат водачите и по кое време почиват. След като се постави магнит, камионът се движи, а тахографът в действителност регистрира отмора.

След сигнал до Автомобилна администрация екип на медията взе участие в инспекция на "Дунав мост 2 ", където единствено за час са хванати шест камиона с манипулирани тахографи.

Оказва се, че казусът не визира единствено български компании. Най-тежкият случай е на водач на турски тир, който карал към този момент 15-ти ден без съвсем никаква отмора . От разпечатки на тахографа излиза наяве, че има денонощия, в които е спирал едвам за по 30 минути отмора.

Деянието обаче не е престъпно, а се санкционира с санкция.

В КАТ няма точна статистика какъв % от злополуките се дължат на такива аргументи, само че пътните служители на реда разясняват, че за всеки е ясно какви са реакциите на един водач, който е изнемощял и надлежно рисковете да аргументи злополука.

„ Категорично това не е всеобща процедура. Ние като съюз сме изрично срещу тези дейности както на водачите , по този начин и на превозвачите. Ако това е всеобща процедура, при всички положения значи, че превозвачи ще изгубят лицензите си. Контролът тук и в Европа е ориентиран към такива измами”, разяснява обаче Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

„ Освен глобата за лидера, която е в размер на 1500 лв., за превозвача е планувана една от най-тежките наказания. За първо нарушаване – 5000 лв., а за наново нарушаване санкцията е 8000 лв. и лишаване на лиценза”, разясни той.

По думите му аргументите за тези нарушавания са сложни – неприятна организация и липса на личен състав.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР