Това пита в публикация в проф. Ивайло Дичев. Пукна пролет

...
Това пита в публикация в проф. Ивайло Дичев. Пукна пролет
Коментари Харесай

Проф. Дичев: Докога ще удържи Петков? Ако някой се готви за четвърти поред избори, нека си каже

Това пита в обява в проф. Ивайло Дичев.

Пукна пролет и човек ще рече - стартира априлското въстание! Полицаи и пожарникари излизат на митинг, тъй като изоставали от инфлацията с 20 %. По-рано в подготвеност бяха и пенсионерите, само че очевидно нещо им дадоха обещание. И таксиджиите имаха претенции - понижение на патентния налог поради Ковид рецесията, откакто помощи получиха доста други бизнеси. Символично стачкуват библиотекари, галеристи и музейни служащи - споделили им 25%, а те желаят 50%. И учените от Българска академия на науките заплашиха с някакъв образован протест.

И редица други недоволства

Истината е, че се гласоподава великодушен бюджет. А колкото повече са дава, толкоз повече хората желаят. Нормално е те да се борят за ползите си - изключително във време на внезапно повишаване на инфлацията, която размества съотношенията. И е вярно, че ръководещата коалиция дава обещание. Защото въпреки всичко България не е от най-задлъжнелите, приходите се подвигнаха, също така страната чака и парите от Брюксел по Фонда за възобновяване.

Струва ми се неточност увеличението на оптималния застрахователен приход, против което стачкуват от IT-сектора. Прогресивното данъчно облагане в една рационална канара е по-разумно. А по-високите осигуровки да бъдат въпрос на персонален избор. Но тук има една тежка идеологическа омерта, която скоро няма да се вдигне. Така или другояче - ето още едно неодобрение.

Въпросът ми е дали зад всички тези обективни обществени претенции не стои тежко притиснатата от разнородни разкрития съпротива на ГЕРБ/ДПС? Онази съпротива, която подлага на критика бюджета като ултраляв и ни предизвестява за " гръцки сюжет ", само че в същия миг приканва да се дава още, и още. Забележителен е необятният фронт на офанзивата. От " Възраждане " да вземем за пример готвят митинг против Ковид-мерките, въпреки че не престават да умират по три рейса българи всеки ден. С хитрата си поръчка, че ще отвори страната не според от инфектираните, а от заетите кревати в лечебните заведения, Кирил Петков е подготвен да ги вдигне изцяло до седмици. Само че тогава евентуално ще има митинги в противоположната посока.

Същевременно вършим добра стъпка за помиряване със Северна Македония и хоп - Вътрешна македонска революционна организация са на улицата с невнятните си претенции във връзка с историята. На всяка крачка в битката с прокуратурата от храстите изскача правилен прокурор, който почва да обстрелва държавното управление. Нападат го обаче с другарски огън и свои, които желаят всичко да става по-бързо, в случай че може с вчерашна дата. Започва напрежението в Украйна, в София се появяват надписи " НАТО вън " (но нали самата България е член на НАТО и следва да излезе вън от себе си?).

Докога ли ще удържи Кирил Петков?

Не е за подминаване и цифровото опълчение, което създава всевъзможни съждения, мемове и майтапи по отношение на Кирил Петков, който бе наименуван от Хамид Хамид от Движение за права и свободи " Шугър Фейс ": като се стартира от това, че вратовръзката му била по-дълга от плануваното по протокол и се стигне до объркването на Толстой с Чехов. Скандал провокира и всяко уволняване и всяко предопределение. А обликът му, граден с художествени средства от опозицията, стартира застрашително да засенчва архи-врага Румен Радев.

Не знам докога ще удържи този съдбоносен политически водач: наблюдаващите го оприличават на тефлонов тиган както преди време правеха с Меркел - нищо не му се лепи. Най-вероятно тъй като умее да договаря, да отстъпва и да настава. А що се отнася до бюджетно-протестната вълна, доста се надявам да научи българските жители, че митингите са последна мярка при непреодолими спорове. Когато се разисква бюджетът, най-добре всеобщо да сме синдикирани и наместо да крещим по улиците, да пращаме някой да ни съставлява в пазарлъците с държавното управление. Ако пък някой се готви за четвърти подред избори, дано си каже.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР