Това пише в позиция - обръщение на Инициатива Правосъдие за

...
Това пише в позиция - обръщение на Инициатива Правосъдие за
Коментари Харесай

”Правосъдие за всеки” поискаха от НС да премахне длъжността главен прокурор

Това написа в позиция - послание на Инициатива " Правосъдие за всеки ", адресирано до депутатите от 49-ия парламент и президента.

 

Освен че вършат разбор на обстановката в прокуратурата, те повтарят известни свои хрумвания, с които да се излезе от рецесията в правосъдната система. " Осигурете бързото приемане на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, с които се въвеждат по-засилен надзор и отчетност на основния прокурор, понижава се изискуемото болшинство за неговия избор или освобождение от 17 на 13 гласа и се въвежда съдебен надзор върху отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

 

Изберете парламентарната квота във Висш съдебен съвет и я разпределете преди всичко в Прокурорската колегия/Съвет на Висш съдебен съвет... "

 

Настоява се още след ограничение пълномощията на основния прокурор - в случай че въпреки всичко длъжността остане, идващият избор да бъде извършен от " идващия състав на Висш съдебен съвет ".

 

Ето и цялостния текст на позицията:

 

До парламентарните групи в 49-ото Народно събрание

 

До президента на Република България

 

ПОЗИЦИЯ – ОБРЪЩЕНИЕ

на

ИНИЦИАТИВА „ ПРАВОСЪДИЕ ЗА ВСЕКИ “

 

Държавността е в положение на съвсем цялостен разпад, който може да прерасне в конституционна рецесия доста бързо и с непредвидими последствия. В отсъствието на постоянно държавно управление от повече от девет месеца и трайно неработещ парламент, в интервал на непрекъснати избори, непопълнени квоти в съществени органи, в това число във Висшия правосъден съвет, и внезапната смяна и пробив на статуквото по върховете на правосъдната власт, се отприщиха неочаквани „ катарзиси “ и откровени самопризнания за политическата роля на прокуратурата през годините и директната интервенция на политиката в тази институция.

 

Ако заместник-главен прокурор каже, че се опасява за живота си, искайки освобождението на основния прокурор, това към този момент наподобява на мафиотска организация от сицилиански вид. А в случай че висши политици заплашват основния прокурор и фамилията му, с цел да го принудят да подаде оставка, а той плаши някогашен министър председател с покачване на обвинявания по „ каузи на трупчета “, очевидно държани, с цел да основават зависимости, то към този момент страната е завладяна от мафията.

 

Позицията на Инициатива „ Правосъдие за всеки “ постоянно и трайно е била, че казусът в прокуратурата е систематичен, а не толкоз личностен и се съдържа в цялостното единоначалие и сляпото послушание на административните ръководители и съвсем всички прокурори на волята на основния.

 

Да, ние бяхме срещу назначението на Иван Гешев за основен прокурор, а след това, още през февруари 2020 година, поискахме от Висш съдебен съвет да разиска неговото освобождение тъкмо поради уронване престижа на правосъдната власт, което искане подновихме през лятото на същата година. Все още го желаеме, по този начин както желаеме от есента на 2021 година и оставката на целия състав на Висш съдебен съвет. Но не може да приемем за естествен метода, по който това се случва сега – посредством директно политическо заявление на претендент за министър председател, необсъдено даже с претендента за правосъден министър, в чиято подготвеност е такова искане, явно като опит за съглашение за сформиране на държавно управление.

 

По-сериозно е настояването на шестима членове на Прокурорската гилдия с претекстове за тежко нарушаване на служебните отговорности. Но тук стои сериозният въпрос по какъв начин настъпи катарзисът при тези, които избраха Гешев на два пъти и също на два пъти отхвърлиха да го освободят от поста му – единствено за една нощ, откакто неговата оставка бе поискана от претендента за министър председател на ГЕРБ. Учудваща е и поддръжката на Движение за права и свободи за тези претенции, като се има поради, че точно те осигуриха избора и крепяха Иван Гешев на поста му три години и половина!?

 

Президентът, вицепрезидентът и правосъдният министър споделиха, че казусът е систематичен и като подобен би трябвало да се реши преди да се разисква самият Гешев. Същото се споделя и от реформаторската група " Продължаваме Промяната – Демократична България " в 49-ото Народно събрание. Ние също споделяме това и се обръщаме към виновните фактори и институции в страната със следните оферти:

 

Внесете в оптимално бърз порядък в Народното събрание конституционните си планове за промени в глава Съдебна власт и ги поставете на експертно и публично разискване в период от един месец. Нека с изключително внимание и политическа воля се разиска въпросът за унищожаване длъжността на основен прокурор или най-малко приравняването му до основен прокурор при Върховна касационна прокуратура.

Осигурете бързото приемане на измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, с които се вкарват по-засилен надзор и отчетност на основния прокурор, понижава се изискуемото болшинство за неговия избор или освобождение от 17 на 13 гласа и се вкарва правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства.

 

Изберете парламентарната квота във Висш съдебен съвет и я разпределете преди всичко в Прокурорската колегия/Съвет на Висш съдебен съвет, като въведете с промени в Закон за съдебната власт и промени в критериите и разпоредбите на избора, тъй че настоящи магистрати да не могат да бъдат избирани от тази квота, а да се заложи на адвокати с потвърден професионализъм и честен интегритет.

 

Променете разпоредбите и критериите за избор на основен прокурор след ограничение на неговите пълномощия, като наложително този избор – в случай че самата служба не бъде отстранена на конституционно равнище, да бъде извършен от идващия състав на Висш съдебен съвет.

 

Нашата дългогодишна рекомендация е и мандатът на основния прокурор да бъде понижен от седем на пет години с конституционна смяна, а този на Висш съдебен съвет от пет на три години.

Сега е моментът да бъдат надмогнати егото, дребните пристрастености, срамните нападки и, в случай че всички вие имате отговорност пред народа, да покажете, че може да спасите, а не в допълнение да взривите държавността. ВРЕМЕ Е ЗА ДЕЙСТВИЕ!

 

16.05.2023 година За УС на Сдружението

 

Велислав Величков, председател
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР