Това пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на пожелали

...
Това пише в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на пожелали
Коментари Харесай

Тръмп планира смяна на първия дипломат на САЩ Рекс

Това написа в. "Ню Йорк таймс ", базирайки се на поискали анонимност високопоставени представители на администрацията на Тръмп. Помпейо евентуално ще бъде сменен отпред на Централно разузнавателно управление на САЩ от републиканския сенатор от Арканзас Том Котън, който е основен съдружник на президента по въпросите на националната сигурност. Котън е дал да се разбере, че би приел поста, в случай че му бъде препоръчан.

Тръмп към момента не е одобрил този проект, който е дело на началника на кабинета на Белия дом Джон Кели, само че се счита, че президентът е охладнял към Тилърсън и е подготвен да направи смяна в Държавния департамент.

Въпреки обществено изразяваната си враждебност и репутацията си да прибягва да фразата "уволнен си " от риалити малкия екран, Тръмп не е изключително податлив да уволнява свои съветници.

Уволняването на Тилърсън би поставило завършек на бурно ръководство на Държавния департамент от някогашния началник на "Ексон мобил ", който бе значително маргинализиран през последната година.

Тръмп и Тилърсън са на разнообразни отзиви по редица значими въпроси, в това число иранското нуклеарно съглашение, борбата със Северна Корея и конфликта сред арабски съдружници.

Твърди се, че държавният секретар в частен диалог е нарекъл Тръмп "дебил ", а президентът обществено разкритикува Тилърсън, че "си губи времето " с опитите да откри дипломатически контакт със Северна Корея.

Замяната на Тилърсън с Помпейо може да предвещава фрапантна смяна. Макар и мнозина дипломати ветерани да са изразявали отчаяние от метода, по който Тилърсън управлява Държавния департамент, те го възприемат като прагматичен човек в спешни обстановки.

Помпейо е някогашен конгресмен от придвижването "Чаено празненство " на Републиканската партия и би се държал повече като "ястреб " към Иран, Северна Корея и по други основни тематики , отбелязва "Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция. Котън от дълго време поддържа военни дейности и споделя, че лимитирани въздушни удари ще са задоволителни за въздържане на иранската нуклеарна стратегия.

Държавният департамент съобщи, че е получил уверения от Белия дом, че няма проекти за уволнение на Рекс Тилърсън и заменянето му с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо, показва обаче в. "Гардиън ".
Самият Доналд Тръмп обаче не бе толкоз безапелационен. На въпрос през вчерашния ден дали Тилърсън ще резервира поста си, президентът просто означи, че държавният секретар се намира в този миг в Белия дом. "Той е тук. Рекс е тук ", сподели Тръмп.

Бившият непрекъснат представител на Съединени американски щати в НАТО и ръководител на Чикагския съвет по световни въпроси Иво Даалдер означи: "Решение на президента Тръмп да уволни Рекс Тилърсън от поста държавен секретар би било нещо невиждано. Държавен секретар не е бил уволняван от повече от един век ", цитира думите му в. "Гардиън ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР