Това пътуване няма да бъде безоблачно. Electromobility Poland, държавна компания,

...
Това пътуване няма да бъде безоблачно. Electromobility Poland, държавна компания,
Коментари Харесай

Най-голямата източноевропейска икономика иска да създаде конкурент на Tesla

Това пътешестване няма да бъде безоблачно.

Electromobility Poland, държавна компания, която неотдавна сподели Izera - първият електрически автомобил в страната, ще би трябвало да изкачи цяла планина преди да достави автомобила на клиентите в международното съревнование, което става доста оспорвано - и доста скъпо, написа европейското бюро на POLITICO.

Правителството на Полша, водено от националистката партия " Право и правдивост ", има дълга история от солидни софтуерни и инфраструктурни планове - от нов кулоар до Балтийско море до отварянето на едно от най-големите летища на континента в централната част на страната.Всички те стартират с доста хвалебствия и обещания, само че действителността ги настига и те попадат посред голям брой финансови, логистични и други проблеми. Проектът за електрически автомобил не е по-различен.

" По полските пътища ще има 1 млн. електрическия автомобил до 2025 година ", споделя министър председателят Матеуш Моравецки през 2016 година И той не желае тези коли да бъдат създадени от непознати компании. Тогава държавното управление основава Electromobility Poland, финансирана с пари на държавните електрокомпании, която би трябвало да свърши тази работа.

Пет години по-късно фантазиите на Морвецки са надалеч от действителността. В Полша има 6 837 електрическия автомобил и малко над 5 400 плъгин хибрида, по данни от юни месец. В страната има едвам 1 194 зарядни станции, при над 27 000 в прилежаща Германия. Другите типове електрически транспортни средства също са необичайност. Има едвам 606 електрически камиона и ванове, над 7 300 мотори и 300 електробуса.

Непозволявайки данните да го разсеят, Моравецки предходната седмица показа Izera - версия на истинския план за полски електрически автомобил. Автомобилът носи името на планинска река край чешката граница. Компанията-производител се надява да стартира произвеждане през 2023 година и има проекти да продаде 60 000 автомобила през първата година, като по-късно техният брой да нарасне до 100 000.Реалността

Това е съвсем невероятно, споделят специалисти.

" След три години Izera ще бъде пусната в надалеч по-конкурентен пазар, на който другите производители - все огромни компании с опит - ще са пуснали няколко модела ", споделя Ян Вишневски, PSPA. Нещо повече - с изключение на един концепт, съвсем нищо не е готово за производството на електрическия автомобил, съгласно Войчех Древицки, CEO на компанията за разбор на автомобилния пазар SAMAR.

" Да, дизайнът е прелестен, само че действителността е, че би трябвало да бъдат преодолени прекалено много проблеми за прекомерно малко време. Electromobility Poland желае да стартира произвеждане след три години. Автомобилните компании се нуждаят от сред 5 и 7 години, с цел да пуснат нов модел ", показва той.

Един от главните проблеми е, че няма цех, в който моделът да се създава. " Говорим за милиарди разноски ". За съпоставяне, новият цех на BMW в Унгария ще коства €1 милиарда Толкова влага и VW в своя полски цех.

Инвестиционната банка Morgan Stanley пресмята, че Tesla - към този момент най-скъпата автомобилна компания в света - ще би трябвало да влага $66 милиарда до 2030 година, с цел да доближи задачата си да продава по 10 млн. автомобила годишно. Тези цифри даже не са в същата галактика като Electromobility Poland. Компанията е с капитал €16 милиарда, импортиран от акционерите PGE, Tauron, Energa и Enea. И четирите са ръководени от страна и сега са в извънредно затруднена обстановка, защото въглищата стават все по-нежелани във време на климатична рецесия - даже и в Полша.

" Electromobility Poland ще би трябвало да се състезава с автомобилни производители, които имат ноу-хау, доста дълбоки джобове и марки, на които клиентите имат вяра ", споделя Вишневски.

Производителят на прахосмукачки Dyson неотдавна се отхвърли от проектите си за електрически автомобил, откакто стана ясно какъв брой големи ще са нужните вложения за превръщането на първообраз в всеобщ модел.

Друг основен проблем е построяването на мрежа от дилърства и сервизи. Компанията ще би трябвало да избере и платформа - шаси и мотор - от непознат производител.
 Турция стартира да създава личен електрически автомобил. Но дали някой ще го купи?
Турция стартира да създава личен електрически автомобил. Но дали някой ще го купи?

Работата по плана стартира в извънредно сложна конюнктура, само че с " цялостна държавна поддръжка "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР