Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде

...
Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде
Коментари Харесай

В нощта на събота срещу неделя сменяме стрелките

Това значи, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло заран, само че пък ще се стъмва по-рано. В България прекосяването от лятно към зимно часово време и назад стартира да се ползва през 1979 година, а в Европа – от 1916 година.

От 2002 година насам зимното часово време в Европейския съюз стартира в последната неделя от октомври и приключва в последната неделя от март. Различните страни не са единомислещи по отношение на това дали има потребност от зимно и лятно часово време.

Някои страни желаят да преустановят годишната смяна. Причините са, че икономическият резултат от тези промени е нищожен, а доста хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент, през март 2019 година, поддържа предложение за преустановяване на промяната на сезонното часово време през 2021 година, оповестяват от законодателния орган. Все още обаче страните не престават да сменят сезонното часово време в Европейския съюз.

През 2018 година тогавашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер разгласи, че ще предложи на страните членки на Европейски Съюз да не се сменя часовото време напролет и есента с един час, като се резервира лятното време. Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, само че то би трябвало да бъде признато и от еврочленките.

Допитване от 2018 година сподели, че 51% от българите желаят лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР