Това означава, че руският петрол ще се превърне в нов

...
Това означава, че руският петрол ще се превърне в нов
Коментари Харесай

Русия работи върху създаването на собствен петролен бенчмарк

Това значи, че съветският нефт ще се трансформира в нов маркер, така наречен „ бенчмарк “, с избран химичен състав и себестойност, който ще се употребява като главен индикатор за ценообразуването на други районни сортове нефт на международните тържища.

Сега има три такива бенчмарка: европейският Brent, американският WTI и близкоизточният Dubai Crude.

Bloomberg написа:

Русия се стреми да поеме надзор върху цените на петрола посредством основаване на бенчмарк

Правителството на Русия е изготвило проект за основаване на народен петролен бенчмарк през идната година, защото се стреми да се отбрани от напъните на Запада да ограничи потока от петродолари към страната.

Ключови съветски министерства, локални производители на нефт и централната банка възнамеряват да започват търговия с нефт на национална платформа през октомври, съгласно документ, забелязан от Bloomberg News. Според проекта, Русия ще работи за привличане на задгранични сътрудници, които да купуват нефт за реализиране на задоволителни търговски размери за определяне на ценови бенчмарк сред март и юли 2023 година

Русия несполучливо се пробва да сътвори собствен личен петролен бенчмарк повече от десетилетие. Някои от производителите в страната са продали партиди недопечен нефт за експорт на основаната в Москва стокова борса Spimex, само че търгуваните размери не са били задоволително високи, с цел да се откри международно признат пример.

Амбициите на страната се ускориха, откакто нахлуването й в Украйна провокира поредност от петролни наказания на Запада. Миналия месец страните от Г-7 се споразумяха незабавно да проучат по какъв начин да лимитират петролните доходи на Москва посредством налагане на таван на цената на нейния нефт.

Основният експортен вид на съветския недопечен нефт, наименуван Urals, нормално се купува и продава с отстъпка от еталонния нефт Brent в Северно море. След нашествието тази отстъпка се усили доста, защото глобите понижиха привлекателността на Urals. По-високото повишаване на международните цени обаче значи, че потокът от петродолари в хазната на Кремъл не стопира.

Двама съветски публични лица, които приказваха при изискване за анонимност, потвърдиха, че се работи по народен индикатор, като споделиха, че страната се стреми да подсигурява, че може да продава петрола си без външен напън или ограничавания. Според единия от тях, предлагането на Г-7 единствено в допълнение потвърди нуждата от самостоятелен съветски бенчмарк.

Ръководител на съветска петролна компания, който също пожела анонимност, защото диалозите към момента не са обществени, удостовери, че е имало полемики по отношение на бенчмарк.

Според документа, предлагането към момента е на ранен стадий и държавните органи занапред ще дефинират дали страната се нуждае от спомагателни правни рамки за търговията с нефт на платформата. Руското министерство на енергетиката не отговори незабавно на настояването на Bloomberg за коментар.

Със съдействието на Джеймс Херън

Източник:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-14/russia-aims-to-take-control-of-oil-pricing-by-creating-benchmark
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР