Това отчете Българската стопанска камара след допитване до 790 фирми.

...
Това отчете Българската стопанска камара след допитване до 790 фирми.
Коментари Харесай

Състоянието на предприятията у нас е стабилно, но със слаб растеж

Това регистрира Българската стопанска камара след допитване до 790 компании. Повечето работодатели са подготвени да влагат в образованието на личния състав и да вдигнат заплатите, само че изпитват усложнения при намирането на експерти. И въпреки всичко, каква беше 2017 за бизнеса?

Колкото са добре, толкоз са и зле - една трета от компаниите считат, че за миналата година положението им се е подобрило, съвсем толкоз са на противоположното мнение.

 © Българска национална телевизия
Над 34 на 100 са нараснали продажбите си, а една пета са назначили личен състав. Повече от половината компании дават и по-високи заплати.
 © Българска национална телевизия
Що се отнася до най-важния капитал - човешкия - фирмите не престават да изпитват апетит - най-много за тесни експерти и реализатори на дилемите.
 © Българска национална телевизия
Как едно малко фешън ателие в Благоевград развива своя бизнес описваме с Елена Чимева.

Юлия Смилкова отваря малко фешън ателие в Благоевград преди 5 години. В началото бизнесът вървял мъчно, а облеклата шиели единствено тя и още една жена. От това лято, обаче, разкрила още едно работно място, тъй като хората почнали от ден на ден да си шият облекла по поръчка или да поправят към този момент закупените. Пресмята, че 2017 година съпоставяне с предходната година освен работата, само че и облагите са се нараснали - двойно.

Юлия Смилкова, притежател на фешън ателие: Тази година несъмнено много по-успешна може би с стартирането на нови неща, които вършим още повече известност, която набираме. Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара: По-голямата част от компаниите показват - те са и микро, дребни, междинни и по-големи от базовата промишленост - едни постоянни резултати и този сдържан оптимизъм продължава и за 2018 година
Според разбора на специалистите максимален апетит за работна ръка през миналата година регистрират предприятията в областта на услугите какъвто е и бизнесът на Юлия.
Юлия Смилкова, притежател на фешън ателие: Работна ръка доста мъчно се намира, тъй като може би по-голяма част от хората избират да помързелуват общо взето, а качествените хора избират да бягат в чужбина.
Трудовите хонорари на служащите в това фешън ателие са сред 450 и 500 лв. на месец. Заради по-големите облаги през миналата година Юлия даже обмисля увеличение на заплатите.

Ще има ли растеж на стопанската система през 2018 година - реалистите и оптимистите са по равно.
 © Българска национална телевизия
Почти половината от фирмите въпреки всичко имат намерение през 2018-та да усилят размера на производството си, да пуснат нови артикули и да доближат до нови пазари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР