Това определи Пловдивският окръжен съдАферата с плочките е от 15

...
Това определи Пловдивският окръжен съдАферата с плочките е от 15
Коментари Харесай

Арест за тримата, хванати да продават америций 241

Това дефинира Пловдивският областен съд
Аферата с плочките е от 15 години

Тримата мъже, хванати с плочки с радиоактивния детайл америций 241, остават в ареста. Това постанови дежурен състав на Пловдивския областен съд, откакто през днешния ден гледа делото за мярката при закрити порти, с цел да не бъдат разкрити методите на тайните служби за засичане на сходни материали, от които терористи могат да създадат мръсна бомба.

Както писа „ Труд news ”, в петък сътрудници на ДАНС и ГДБОП задържаха при взаимна акция Георги Кулов от Карлово, Боян Зеленков от Първенец и Васко Асенов от Пловдив с общо 81 плочки с йонизиращо излъчване. Последен от групата бе арестуван Асенов, откакто бе открита негова плочка, замаскирана в каменен дувар. Стана ясно също, че групата се е опитвала да продаде радиоактивните материали, като поисканата цена е била по 5000 евро на парче.

Още в петък „ Труд news ” напомни, че акцията не е казус и сходни 150 плочки с америций 241 бяха арестувани и през 2008 година в Сопот. Навремето се предполагаше, че те са откраднати още по времето на действителния социализъм от оръжейните фабрики в града.

Днес се разбра, че Георги, Боян и Васко са получили рисковите материали от същия човек от Сопот, наказан през 2009 година за предходните плочки. От 2018 година той към този момент е мъртвец.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР