Това обявиха от Държавната агенция за електронно управление, които представиха

...
Това обявиха от Държавната агенция за електронно управление, които представиха
Коментари Харесай

Всичко Се Променя Главоломно! Вече Никога Няма Да Гласуваме По Същия Начин Както До Сега!

Това оповестиха от Държавната организация за електронно ръководство, които показаха първите действителни стъпки на плана за „ Изграждане и внедряване на пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване “.

Директорът на дирекция „ Планиране и ръководство на действия и планове за е-управление “ Иван Модев съобщи, че главното, което чакат идната седмица, е разбор на положителните практики, който ще бъдат част от техническото задание при създаването на системата.

" Предимствата на електронното отдалечено гласоподаване са безспорни - експедитивност, улеснение, досегаемост, автоматизация, съкращаване на неточности и разноски. Гласуването по интернет би трябвало да е в действителност допустимо на изборите за Европарламент през 2019 година Трябва да лишава не повече от 5 минути и да може да се прави от всяко устройство, обвързвано с интернет.

Дистанционният електронен избор е опция на хартиения и не анулира опцията за гласоподаване по обичайния метод. Всеки жител ще има опция да гласоподава електронно от отдалеченост преди изборния ден, само че в случай че реши, може да гласоподава в деня на изборите на хартия или машинно, което ще анулира вота по електронен път “, изясни Иван Модев.

Анализът и рекомендациите на положителните практики за е-гласуване ще бъдат подготвени при започване на ноември, а до 15 ноември ще бъдат извършени три симулации за гласоподаване - за локални избори, за парламентарни избори и избори за Европейски парламент, сподели ръководителят на плана Силвия Митева.

Тези симулации ще бъдат обществени и дебатирани. Те няма да бъдат употребявани за плануваното е-гласуване за изборите на Екологичен потенциал през 2019 година

Въз основа на тях обаче, през декември, ще бъде оповестена открита социална процедура за реализатор на системата за отдалечено електронно ръководство.

" Предвижда се модул за разбор на риска, който да разпознава рискови региони, рисково държание на гласоподаватели. Изпълнителят, който ще създаде системата, ще бъда определен на база предложения, които сме получили “, изясни Митева.

По плана се планува следващата година пробно гласоподаване на действителни избори, като те могат да бъдат и частични. То би трябвало да ще покаже дали ще има нужда от доработка на системата, изпълнителят ще има уговорката да оправи нещата.

Проектът за „ Изграждане и внедряване на пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване ” се осъществя в партньорство с ЦИК

Общата му стойност възлиза на 1 499 959. 00 лева 85% от средствата са от Европейски Съюз, а 15% национално съфинансиране. Крайният период за осъществяването на плана е 31.12 2018 година

Това значи, че първото електронно отдалечено гласоподаване у нас ще бъде реалност на изборите за Европейски парламент през 2019 година След това то ще се ползва за всички избори у нас.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР