Това обяви зам.-председателят на ПГ на Движението Хамид Хамид по

...
Това обяви зам.-председателят на ПГ на Движението Хамид Хамид по
Коментари Харесай

Хамид Хамид: ДПС предлага машини с оптични сканиращи устройства

Това разгласи зам.-председателят на ПГ на Движението Хамид Хамид по време на гласуването на второ четене на измененията в Изборния кодекс.

Предвиждаме машините с оптични сканиращи устройства да влязат в приложимост от локалните избори идната година и вероятно в случай че има някакви избори преди първите постоянни избори, които ни предстоят наесен – локалните, посочи Хамид.

За задачата Движение за права и свободи предложи в член 206 на Изборния кодекс да бъде записано, че гласуването да се прави с хартиени бюлетини. Това наше предложение е обвързвано с въвеждането на машини със оптични сканиращи устройства. За да сканирате нещо, то би трябвало да е на хартия, акцентира Хамид. И изясни, че това е първата стъпка от предлагането на Движение за права и свободи. Втора е приемането на машините с оптични сканиращи устройства. При тях попълнената бюлетина се подава в устройството, в случай че е годна, машината я пуска в урната. Ако не е, я връща да корекция. Така невалидните бюлетини се свеждат до нула. Машината прави и протокол от гласуването като по този метод се отстрани субективният фактор при попълването му.

Пленарната зала одобри първата стъпка – гласоподаване с хартиени бюлетини, само че отхвърли машините с оптични сканиращи устройства. Това стана причина Движение за права и свободи да изиска прегласуване на параграф 206а и при новия избор гласуването с хартиена бюлетина отпадна.

Гласуването с хартиена бюлетина обаче бе дефинитивно въведено в Изборния кодекс по предложение на ГЕРБ. То ще се извърша наедно с машинния избор и няма да бъде следено от машина, както искаше ДПС
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР