Това обяви в профила си във „Фейсбук“ министърът на електронното

...
Това обяви в профила си във „Фейсбук“ министърът на електронното
Коментари Харесай

Министър Божанов освети плащанията на държавата над 5 000 лв. от 2006 г. насам

Това разгласи в профила си във „ Facebook “ министърът на електронното ръководство в оставка Божидар Божанов. Очаква се в идващите седмици институциите в бранш „ Сигурност “ да дадат единодушие за издание и на техните данни.

„ От това може да се види на кого е плащала страната най-вече в даден бранш, кои компании стартират да получават повече пари при идване на власт на едно или друго държавно управление (напр. растежът на заплащания към някои строителни компании в последния мандат на ГЕРБ е любопитен). Може да се види кои заплащания се разминават от оповестените по публични поръчки (т.е. или попадат в изключения по Закон за обществените поръчки, в това число инхаус, или са сключвани необявени спомагателни споразумения). Плащанията към медиите също могат да се видят, с цел да си разбираем за какво една или друга медия е благосклонна към властта “, написа Божанов.

„ Досега данните от СЕБРА бяха обществени единствено в систематизиран тип - кои институции какъв брой заплащат всеки ден. Но не и на кого, не и с индивидуализирани транзакции, не и защо тъкмо. Сега това се трансформира и оттук насетне всяко заплащане ще би трябвало да се появяват на портала за отворени данни най-късно месец, откакто е направено. Освен решението на Министерския съвет, тази седмица публикуваме и разпоредба, която стабилно да уреди това обвързване на изпълнителната власт “, даде обещание министърът в оставка.

„ Прозрачността е мощна антикорупционна мярка. Когато планиращия да злоупотреби с обществени средства знае, че досегашните похвати за заобикаляне на публикуването към този момент няма да работят, би се замислил дали да злоупотреби. Това качва и политическата цена на корупцията - към този момент вместо да има просто едни обвинявания, ще се виждат цифри и графики, които демонстрират действителните измерения на корупцията. Докато имаме прокуратура, която не повдига обвинявания за корупция, то най-малко да бъде плащана политическата цена за такива дейности.

Това е единствено една от ограниченията за антикорупционна бистрота, която сме подхванали. Смятам, че като държавно управление сме длъжни да осветим работата на страната, тъй като тя би трябвало работи за хората и пред хората “, прибавя Божидар Божанов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР