Това обяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Атанас

...
Това обяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Атанас
Коментари Харесай

До дни става ясен списъкът със съдиите, пожелали да са ad hoc прокурори

Това разгласи в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Атанас Славов. 

 

Славов разяснява още и решението на Висшия правосъден съвет да в профил основния прокурор от поста му предварително като добави, че наследникът на Гешев би трябвало да бъде избран от пленума на Висш съдебен съвет. 

 

“Не е моя работа да споделям кое да е това лице, значимото е да няма никакви подозрения във връзка с интегритет и професионализъм, с цел да стартира да връща доверието в институцията ”, уточни Славов. 

 

Той разяснява и, че в комисията LIBE са били доста сюрпризирани, че основният прокурор Иван Гешев самичък е решил да върви в Страсбург при висяща процедура по неговото премахване. 

 

Припомняме, че Висш съдебен съвет гласоподава освобождението на обвинител №1 в негово неявяване, откакто Гешев отпътува за Страсбург. Изслушването му пред комисията LIBE продължи към 20 минути като още не е напълно ясно какво тъкмо е разказал основния прокурор пред евродепутатите. Беше обаче дадена поръчка за “бомбастични разкрития ”.

 

“Създаде се чувство, че той надали не е бил задължен да отиде, нищо сходно няма ”, разяснява правосъдният министър.

 

“Главният прокурор имаше правото първи да бъде изслушан от комисията - имаше право да бъде изслушан за половин час, а завърши за 15 минути. Министерството на правораздаването имаше право да бъде изслушано за към половин час, продължи 1 час. Зам.-министър Дечев беше на място, аз се включих онлайн, с цел да срещна членовете със съвещанието на Висш съдебен съвет и причините, описа Славов.

 

По думите му значимо е да не се основава подстрекателство, че има нови доказателства и ще се вършат чутовни разкрития. 

 

“Ако в действителност се разполага с тези обстоятелства, те да бъдат изнесени и да има обвинителни актове, сподели министърът. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР