Това обяви президентът Румен Радев след среща с азербайджанския си

...
Това обяви президентът Румен Радев след среща с азербайджанския си
Коментари Харесай

България потвърждава подкрепата си за Южния газов коридор

Това разгласи президентът Румен Радев след среща с азербайджанския си сътрудник Илхам Алиев. Българският държавен глава е на двудневно публично посещаване в каспийската страна. Обявено беше също, че от началото на идната година ще бъде открита директна самолетна линия Баку - София.

 © Валентин Николов / Българска телеграфна агенция
С тържествена гала в резиденция Загулба стартира формалната аудиенция на президента Румен Радев в Баку. България и Азербайджан са стратегически сътрудници, уточни в изявлението си президентът Илхам Алиев. Сътрудничеството в региона на енергетиката, стопанската система, превоза, туризма са измежду главните тематики от диалога им.
Илхам Алиев - президент на Азербайджан: България е участник в Южният газов кулоар. Това е един огромен транснационален газов план на стойност 40 милиарда $. В този план вземат участие седем страни. Азербайджан разполага с голямо находище в Шах Денис и от него може да се доставя газ за България. Румен Радев, президент на България: Енергетиката е региона, която ще ни свързва за доста години напред и ние удостоверяваме поддръжката си за Южния газов кулоар. Азербайджан има основно значение за ролята на този газов кулоар, за инициирането му, за неговата реализация и за неговото подпомагане, тъй че да имаме действителна диверсификация в Южна и Централна Европа, за източници и направления на доставка на газ.
Насреща освен бяха доказани дейните политически и стопански връзки, само че се мина и към съответни стъпки, уточни българския президент.
Румен Радев: Добрата вест, несъмнено, това е желанието и готовността на управлението на Азербайджан да открие първа директна линия сред Баку и София, и то още от 1 януари идната година.
Румен Радев удостовери българската поддръжката за подписването на всеобхватното съглашение сред Азербайджан и Европейски Съюз, тематика, която ще е настоящо и по време на българското председателство.

Двамата президенти разискаха и опциите за по-тясно съдействие в региона на културата, образованието и науката. Румен Радев благодари за поддръжката на фондацията " Гайдар Алиев " за реставрацията на културно-историческите монументи на хълма „ Трапезица " във Велико Търново.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР