Това обяви пред журналисти във Варна ресорният министър Иванка Шалапатова.

...
Това обяви пред журналисти във Варна ресорният министър Иванка Шалапатова.
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Социалното министерство предлага национална програма против насилието

Това разгласи пред публицисти във Варна отрасловият министър Иванка Шалапатова. Тя напомни, че по самодейност на премиера Николай Денков четири ведомства ще обединят напъните си против насилието и акцентира, че обществото демонстрира по-висока сензитивност по тематиката.

В квалифицираната от министерството стратегия единият от акцентите ще бъде предварителната защита, изключително против насилието по отношение на деца, тъй като като възрастни, те доста постоянно повтарят модела на нападателно държание. Втората линия ще бъде реализация на по-активни ограничения за отбрана на тези, които към този момент са претърпели принуждение.

 

В момента не се оферират задоволително услуги. Много постоянно жертвите разчитат на обществена поддръжка, само че липсва здравната грижа, както и помощ за жилищното им настаняване или за трудоустрояването им.

 

Жертвите, макар контузията, би трябвало да имат деен обществен и трудов живот, да се усещат пълноценни, сподели Шалапатова, като посочи, че не е значимо просто да има място, където да бъдат настанени, а те да получават цялостна поддръжка с интегрирани услуги.

 

Социалното ведомство предлага основаването на четири екипа с добре готови специалисти, които да дават техническа помощ на регионално и локално равнище на експертите от здравната, просветителната и обществената сфера, които се сблъскват със случаи на принуждение, само че действително не знаят по какъв начин да подходят. Групите ще бъдат мобилни. Според министъра сформирането на такива екипи ще помогне и за повишението потенциала на експертите по места.

Част от ограниченията против насилието, които възнамерява министерството, ще се осъществят още до края на тази година.

 

Ресорният министър също по този начин заяви, че ще предложи нарастване на заплатите на обществените служащи в бюджета за 2024 година. От думите ѝ стана ясно, че по Плана за възобновяване и резистентност са обезпечени 27 милиона лв. за развиване на обществената и солидарна стопанска система.

 

По оперативната стратегия за развиване на човешките запаси този бранш разполага с 43 милиона лв.. Средствата ще бъдат вложени целево в обществени предприятия и обществени нововъведения.

 

Хората от този бранш на стопанската система ще могат да разчитат на шест центъра, построени по модела на европейските цифрови хъбове – във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Габрово. Те ще са значим сътрудник на най-малко 200 предприятия. Средствата по ПВУ ще бъдат разпределяни в няколко направления. Част от тях ще бъдат за дигитализиране на предприятията, с цел да станат високоефективни.

 

Втората задача е те да станат забележими и обществото да осъзнае изгодата от съществуването им. Пари ще бъдат вложени и в повишение на конкурентоспособността на този вид компании.

 

Шестте регионални хъба ще бъдат сътрудник на съществуващите предприятия, само че ще предизвикват и основаването на нови. Новите ограничения са част от политиката за обезпечаване на равни благоприятни условия на хората с увреждания да имат деен трудов живот.

 

Във Варна министърът посети Дневния център за пълнолетни лица с увреждания „ Ривиера “. По думите ѝ екипът на центъра от дълги години демонстрира съществени нововъведения в региона на обществените предприятия и поддръжката на хора с друг вид усложнения. Шалапатова добави, че ще посети и Дома за медико-социални грижи за деца в града, като добави, че страната ни към този момент завършва със закриването на домовете от остарял вид. Броят им е редуциран до четири, като крайната цел е всички деца да заживеят в фамилна или близка до фамилната среда.

 

По-късно през днешния ден министър Шалапатова и трима нейни сътрудници ще показват, на конференция в Министерския съвет, ограничения за попречване и понижаване на насилието. В конференцията ще взе участие и министър председателят Николай Денков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР