Това няма да е последното поскъпване най-вероятно. Това каза за

...
Това няма да е последното поскъпване най-вероятно. Това каза за
Коментари Харесай

Газът ще поскъпва толкова пъти, колкото пъти Газпром намали количествата

" Това няма да е последното повишаване най-вероятно ". Това сподели за цената на газа в предаването " Твоят ден” на NOVA NEWS Валентин Николов, някогашен шеф на БЕХ.

Според него в идващите месеци ще има ново нарастване на цената. " Това значи ликвидиране за хората и за бизнеса ", уточни той. На въпрос какъв брой би могла да се увеличи цената за потребителите, които се отопляват на газ, отговори: " Толкова пъти, колкото Газпром реши да понижи количествата”.

По думите на Николов банкрути ще чакаме, в случай че страната не успее да достави газ и този газ да бъде на по-ниска цена.

Според Николов до това повишаване и непредвидимост за бизнеса е довела: " некомпетентността в ръководството ". Като посочи, че изрича персонална, а не партийна позиция, той разграничи въпроса за мнението му дали да се възобновят договарянията с " Газпром " на две - в подтекста на предстоящ контракт след 1 януари 2023-та и на съществуващия контракт, който завършва в края на 2022-ра.

" Ако приказваме за предстоящ контракт, изрично не можем да влезем в никакви договаряния – първо тъй като ние сме вражеска страна за Русия и в действителност тя ще сложи такива условия, в които ще има доста политика. На това от горната страна Европейска комисия в своите рекомендации сподели, че всяка страна-членка би трябвало да се стреми да не подписва нови контракти ".

За съществуващия контракт уточни, че доста страни са изпълнили изискванията и получават газ, ние - не. " От " Газпром " ние не получаваме, само че всички свързани компании с " Газпром " заеха всички потенциали и държат кранчето. Ако решат – дават ни газ и то на скъпа цена. Ако решат, могат в един миг да прекратят. Поради тази причина ние отново си взимаме от " Газпром ", единствено че през посредници”.

А ето и какви калкулации направи Николов: " Ако ние бяхме платили и продължаваме да вземаме, цената все още на " Газпром " в България щеше да бъде 125 евро. Двете трети, които получаваме от Азербайджан, които министър председателят излъга, че от 1 юли ще получаваме по договорна цена,- е 154 евро, а знаете ли какъв брой получаваме от компаниите? Между 170 и 180 евро. И всичката тази разлика отива някъде. Отива нормално във компаниите, които – ДАНС може да ревизира и несъмнено е проверила – са компании, свързани с " Газпром " по един или различен начин”.

Николов очерта и сюжет, при който в края на годината " Газпром " ще фактурира на България цялото количество газ, което не сме консуматори. " Ние няма да платим, а в един миг " Газпром " ще заведе арбитражно дело против България за тези пари, като се позове на президентски декрет за форсмажор ".

По думите на Николов при сходно развиване на нещата една наказателна клауза, която България ще би трябвало да заплати, би била повече от 1 милиард $. " Всеки от нас ще заплати минимум 300 лв. без да използва газ ". Ето за какво съгласно него: " Трябва да се се оцени този контракт – дали можем да загубим 1 милиард без да използваме грам газ, т.е. ние използваме, само че през медиатори ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР