Това никога не трябва да се случва повече, категоричен бе

...
Това никога не трябва да се случва повече, категоричен бе
Коментари Харесай

Шефът на Шейново не може да обясни как три дни двете бебета са били в разменени кошчета

" Това в никакъв случай не би трябвало да се случва повече ", безапелационен бе шефът на болница " Шейново " доктор Велев по Нова тв.

 

" Все още не може да кажем дали има отговорни. Следствието продължава. То би трябвало да откри това. Възможно е акушерка да е поставила детето в неверно креватче. Но това би трябвало да се откри до дъно. Психическият напън в болничното заведение е голям. А ние продължаваме да работим ", добави той.

" Много хора се занимават с бебетата. Разпитани са над 30 индивида от болничното заведение. Всеки един от тях има отговорности по време на своето дежурство. Това ще дефинира прокуратурата и следствието ", добави той. " Ние реагирахме доста бързо, с цел да може да се вземат ограничения ", сподели още той.

 

Едва след почналото към този момент следствие може да се каже дали има провинен и кой е той, сподели доктор Велев.

 

“Това е най-много тежко за фамилиите, само че и за нас, тъй като психическият напън, който целият личен състав на болничното заведение изпитва сега, е извънредно огромен. Всички сме доста смутени и под огромен стрес ”, сподели още той.

Велев изясни, че по време на 3-дневния престой на бебета в болничното заведение, за тях се грижат доста хора, защото промените им са на 12 часа и всеки има своите отговорности по време на дежурство.

 

Той ще упорства за въвеждане на гривни с баркод в родилните отделения. Пред Би Ти Ви  д-р Румен Велев акцентира, че по този метод ще се изключи опцията от лична неточност, каквато най-вероятно стои зад размяната на бебета в лечебното заведение.

Според Велев може да се създаде логаритъм, по който да се наблюдава целият престой на едно дете в родилните отделения. С баркодовете можело да се вършат и по-лесни инспекции дали всичко по документите съответствува.

Директорът на " Шейново " сподели още, че би трябвало да се намерения и върху опцията майките и децата да прекарват повече време дружно незабавно след раждането. Според него това може да стане, в случай че са дружно в една стая от самото начало, стига, несъмнено, здравословното им положение го разрешава. По думите обаче сходно предпочитание за смяна не е видял.

Велев посочи, че би подал оставка, само че при избрани условия. Едното от тях е, в случай че се откри, че не е основал нужния ред размяната на бебетата да бъде избегната. Друго изискване е, в случай че се откри, че в процедурите, по които работи болничното заведение, има опция за пропуск.

Той добави, че размяната на бебетата е станала още при самото им раждане. И на двете са поставени верните гривни, само че са сложени в друг от предопределения за тях панер. Така едната майка, която е раждала естествено, е съумяла да види за малко биологичното си дете. Другата майка, която пък раждала секцио, по този начин и не съумяла да види своето бебе.

" Трудно ми е да допускам, че една жена, която е била 2 часа с детето си, не може да го разпознае по-късно ", добави Велев, като акцентира, че отдава това на страстите към раждането.

Директорът на " Шейново " не съумя да изясни и по какъв начин три дни двете бебета са били в разменени кошчета, макар че те не отговаряли на номера на гривната им. При изписването на децата това трябвало да се види, само че Велев нямаше отговор по какъв начин е пропуснато.

Той сподели още, че най-вероятно има теч на информация за случая от някой доктор от болничното заведение. Според него сходни дейности не могат да се извършат от човек, който назовава себе си доктор. По думите му главната цел била да се резервира поверителност, с цел да може да се реши казусът и майките да не бъдат подлагани на непрекъснат журналистически интерес.

“Идентификацията на бебета е един доста сензитивен миг от две страни - както от личния състав, по този начин и от майките. Няма нищо прикрито от майките ”, безапелационна е доктор Узунова, шеф на Неонатологията в болничното заведение. “В общата стая, където са всички бебета, има код за достъп и няма по какъв начин сама майка да влезе и да взем друго бебе. Достъпът до там е през акушерка ”, изясни тя.

При изписването на родилките и бебетата на документите има номер на детето, номер на родилка, номер на история на болестта и още един номер. “Но това не е нейна работа (на майката). Ако пациентката реши, обаче, може да съпостави своята гривна с тази на бебето, които постоянно би трябвало да идентични ”, изясни доктор Узунова. “Те попадат на епикризата на всяка пациентка, на табелката от количката, на историята на болестта - там където, всяка родила се подписва собственоръчно какво бебе получава ”, добави още тя.

Акушерката, която е била на работа в деня на изписването, има стаж от общо 32 години, целият в болница “Шейново ”, сподели доктор Узунова.

“Не позволявам, че тази жена има потребност спомагателен надзор. Както и не позволявам несравняване на гривничките ”, безапелационна е лекарката.

Тя изясни, че първоночалното подозрение, зародило у фамилията, подало сигнала, пристигнало от цвета на очите, а по-късно и от други белези. “Семействата не са квалифицирали по един физически белег, по-скоро са събрали няколко физически белега във семейството, като цвят на очите. При двама по-светлооки родители вероятността детето да е с мрачно кафяви очи или черни - е дребна. Тогава родителите са ревизирали гривничките ”, уточни Узунова.

Лекарката е безапелационна: “С повече бързина, можем да предотвратим трайните последствия ”.

 

" Най-важното е да приключим с този развой ", сподели още доктор Велев.

Семейството, което е разкрило размяната били със светли очи. Този белег ги е предиздвикал да се усъмнят. След това изваждат другите гривни. Те са били свалили гривната от бебето.

Четири са инспекциите, най-важната е на националната полиция дружно с прокуратурата, която се чака да каже по какъв начин е станала размяната. Имаме и вътрешна инспекция, разяснява по-късно и пред БТВ Велев.

Ражданията стават през септември. Едва през началото на декември една от майките се обръща към нас със подозрение, че бебето не е нейно, то се базира на това, че гривната й и тази на бебето са с разнообразни номера. Тя се обръща към началника на неонатологичното поделение. Ние незабавно реагирахме и предложихме да се направи тест, сподели още той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР